הכול על בדיקת FNA
בלוטת התריס היא בלוטה הממוקמת בצוואר ואחראית על חילוף החומרים בגוף האדם. כאשר קיים חשש לגידול בבלוטה זו, מבצעים בדיקת FNA, שהיא למעשה צילום אולטרסאונד המערב גם דיקור
בלוטת התריס היא בלוטה הממוקמת בצוואר ואחראית על חילוף החומרים בגוף האדם. כאשר קיים חשש לגידול בבלוטה זו, מבצעים בדיקת FNA, שהיא למעשה צילום אולטרסאונד המערב גם דיקור. מדובר בבדיקה פולשנית שנועדה לבצע גילוי מוקדם על מנת להציל חיים. שכן, עם קבלת התשובות, נקבע הטיפול הנכון עבור המטופל, כדי שהוא יוכל לחזור לשגרה היומית כמה שיותר מהר.
כיצד מתבצעת בדיקת FNA?
בדיקת FNA מתבצעת כאשר המטופל שוכב על גבו ומטה את ראשו לאחור. לאחר מכן מבצעים ניקור בצוואר באמצעות מחט דקה ועדינה (ומכאן מגיעים גם ראשי התיבות של הבדיקה: FNA – Fine Needle Aspiration). את הניקור עצמו מבצעים עד לעומק של 3 סנטימטרים, ותוך כדי כך מבצעים את בדיקת האולטרסאונד על מנת לוודא שהמחט נמצאת במקום הנכון, ורק בשלב הסופי שואבים דגימה קטנה באמצעות מזרק.
כמו כן, חשוב לשים לב לכך שלאחר הבדיקה הצוות מניח תחבושת על צווארו של המטופל, ועליו להמתין במשך כ-30 דקות לצורך השגחה. במקרים נדירים קיימים שינויים שהם תוצאה של הבדיקה, ובמקרים אלה יש לפנות לרופא בדחיפות.
כיצד מתקבלת התשובה?
לאחר הבדיקה אפשר לקבל תשובה במקום, אם כי זו אינה התשובה הסופית, שכן זו מגיעה לאחר כשבוע. קיימות 6 אפשרויות לתוצאות הבדיקה:
1 – לא אובחן גידול.
2 – גידול שפיר.
3-4 – קיים סיכון בלתי מוגדר.
5 – חשד לגידול ממאיר.
6 – גידול ממאיר.
עם קבלת התשובות, חשוב להמשיך במעקב ולהתייעץ עם הרופא המטפל.
כיצד מתכוננים ליום הבדיקה?
כמו כל בדיקה, גם בדיקה לבלוטת התריס כוללת הוראות מיוחדות. יש לקרוא אותן בקפידה, ולאחר מכן לחתום על טופס הסכמה. כמו כן, חשוב להביא בחשבון את הדברים הבאים:
- הבדיקה אינה מצריכה צום, אך מומלץ לאכול ארוחה קלה בלבד.
- אם המטופל נוטל תרופות לצורך דילול דם, חשוב להפסיק את השימוש בהן כ-3 ימים לפני הבדיקה.
- בדיקת FNA אינה מצריכה מלווה.
- תוצאות הבדיקה מתקבלות עד 7 ימי עסקים.
מדוע חשוב לבצע את הבדיקה אצל רופא מקצועי
בדיקת FNA היא בדיקה פולשנית שעבור חולים מסוימים גם כואבת. אם לא מבצעים את הבדיקה הזו נכון, היא עלולה לגרום לדימומים מהצוואר וסיבוכים נוספים, ולכן חשוב לפנות לרופא מקצועי ומנוסה כדי לעבור אותה בשלום. ד"ר איריס יעיש היא מומחית ברפואה פנימית ואנדוקרינולוגיה וגם משמשת כרופאה בכירה במכון האנדוקריני באיכילוב. היא מנהלת המרפאה ל-FNA, וניתן לפנות אליה בנושא כדי לקבל מידע ולעבור את הבדיקה.