החום הקיצי והאוכל שלנו
מחקרים הוכיחו, כי הרעלות מזון רבות אירעו עקב אי שמירה על שרשרת הקירור והטמפרטורה הראויה. לקראת חום הקיץ הצפוי, יוצאים המומחים מארגון "התג הירוק" בהנחיות לצרכנים
ארגון "התג הירוק" פרסם השבוע המלצות לשמירת מזון בעונת הקיץ החמה. הארגון מסר כי מחקרים הראו שאחד הגורמים החשובים למניעת העברת מחלות ממזון מהווה הטמפרטורה בה מובל, נשמר, מבושל ומוגש לשולחן.
בישול נכון או צלייה נכונה של המוצרים יביאו להפחתה משמעותית של כמות החיידקים במזון, ועל ידי כך, יפחיתו את הסכנה לבריאות הסועדים. להלן התנאים ההכרחיים לשמירה על הבריאות.
ההמלצה החשובה ביותר מהמומחים מארגון "התג הירוק", מטעם הסתדרות הרופאים הווטרינרים: שמירה על שרשרת הקירור. כלומר, הקפדה עקבית על שמירת טמפרטורת המזון באופן שלא תעלה על פלוס 4 מעלות. כך, גם אם המזון מזוהם בכמות מזערית של חיידקים, הסיכוי שאלו יתרבו ויוכלו לסכן אותנו פוחת באופן משמעותי. חברות מסודרות נוהגות לשמור על קריטריון זה, אולם בחברות לא מוכרות או במזון המיוצר ללא רישוי שנמכר בשווקים הפתוחים, אין אפשרות לפקח בנדון.
מה זה אומר לגבינו: כאשר אנו מבלים בחוץ, בחוף הים או בבריכה, רצוי לבדוק את מצב המזון אותו אנו קונים לצריכה עצמית. כדאי לשים לב לנקודות הבאות:
האם מי שמכין את המזון לבוש בבגדים נקיים ושומר על היגיינה אישית.
האם המזון מאוכסן במקרר/מקפיא סגור עם מד טמפרטורה, שמאפשר למטפלים בו לעקוב אחרי מצבו.
האם בישול/טיגון/צליית המזון מתבצעת במקום מוגן במכשירים מתאימים.
האם המזון מוחזק בקירור באופן מוגן או שמונח לעיני כול על הדלפק.
לדברי מומחי "התג הירוק" אפילו הסנדוויץ’ הפשוט חייב להיות עטוף בניילון נצמד ולהיות מוחזק במקום מקורר ומוגן מקרינת השמש. ככל שתוכן הסנדוויץ’ רגיש יותר כן רבה גם הסכנה כמו בסנדוויץ’ טונה, סנדוויץ’ נקניק/גבינה, סנדוויץ’ ביצה מטוגנת, סנדוויץ’ ביצה קשה.
כאשר מטיילים בחוץ, רצוי לא לאכול ביצים רכות או ביצה עיין בשל סכנת הסלמונלה. על אחת כמה וכמה, כאשר הביצים מוחזקות במשך זמן רב ללא קירור מחוץ לכלי החימום.
אנו לא מורשים להיכנס למטבח של המזנון בחוף ובבריכה, אבל אנחנו כן יכולים לראות מי כן נכנס לשם. יש לבדוק האם המקום פתוח לכל עבר וכל אחד יכול להיכנס וללכלך את תכולת המקרר וכלי האוכל. בנוסף, כדאי לבדוק את השירותים ואם אינם נקיים (אין מים חמים וקרים, סבון נוזלי, מגבות נייר ופחי אשפה סגורים עם שקיות ניילון הולמות) יש להסיק את המסקנה המתבקשת.
ארגון "התג הירוק" מציע לציבור להתקשר לקו החם בכל שאלה או תלונה בנושאים הקשורים למזון מן החי, בטלפון 03-6049691.
את רשימת החברות והיצרנים בעלי התג ניתן לראות גם באתר האינטרנט של "התג הירוק".
"התג הירוק" הינו הארגון הווטרינרי לפיקוח וולונטרי בתחום המזון מהחי, הן בתהליכי הייצור, והן בתהליכי ההובלה והשיווק. "התג הירוק" שם לו למטרה לשדרג את רמת איכות ייצור המזון והובלתו, מעבר לכללים והתקנות המחייבות, שנקבעו על ידי משרדי הבריאות, החקלאות וגופים אחרים. העיקרון המרכזי ב"תג הירוק", הוא הסכמתם של כל המצטרפים, לקבל עליהם מרצון, את כללי הפיקוח המחמירים של ארגון "התג הירוק" ולהיות כפופים להנחיות המקצועיות של המומחים הווטרינרים מ"התג הירוק".