זהירות טרטזין
טרטזין הוא רק חומר אחד מני רבים שנעשה בו שימוש בתעשיית המזון. שומר נפשו ונפש ילדיו-ירחק. מדינות רבות אסרו את השימוש בו, ובאחרים. מאידך, האם עלינו להפסיק לאכול?! לשיקולכם! הנתונים לפחות מונחים כאן לפניכם:
המאמר לקוח מתוך "אתר בריאות הציבור"
היזהרו מטרטרזין! (E102) החומר הזה עדיין מצוי בהרבה מוצרים וגם בכנאפה הכתום שאתם אוהבים לאכול! רבות נכתב בדבר הסכנה בשימוש בצבע המאכל טרטרזין הנותן גוון צהוב או כתום למוצרים בהם משתמשים בו כתוסף.למרות שהגבילו אותו לשימוש הוא עדיין מופיע על דגני בוקר בטעמי פירות לילדים, עדיין מופיע בכל הממתקים כמעט, מסוכריות בסגנון מרשמלו, עדשים, סוכריות על מקל מכל הסוגים ובכל הצבעים, על קישוטי עוגות ודפי נייר אכילים לעוגה ועוד.
אמנם חברות גדולות של משקאות הוציאו את צבע המאכל הזה לאחר שהושמץ בכל מקום על גבי הגלובוס. אך זה לא מספיק. אנחנו ממשיכים לפקוד מסעדות כנאפה חביבות בשווקים בכפרים ובערים גדולות, שם אנו שואלים את המוכר האם הכנאפה מכילה צבע מאכל כתום? בוודאי! הם עונים, מה שאכלתם מילדות כך ימשיך להיאכל תמיד כי מסורת זו מסורת.
עם ישראל נהנה מטיולים ומביקורים בהרבה מקומות ידועים ומומלצים. אנחנו מנסים למנוע כניסת מוצרים מזיקים הידועים כגורמי סרטן אשר הוצאו לשימוש על ידי חוק ועדיין נמכרים. אתם קהל היעד, זה שאינו מתנגד, כי אתם ממשיכים לקנות.
אנחנו ממשיכים לקנות במקום לחדול ולומר לא! גם לילדים שלנו. מוטב שתעדיפו לקנות לילד דבר מתיקה בטוח מאשר מוצר מלא בצבעים שרשימה ארוכה של תוספים מצויה מאחוריו, ורוב הסיכויים שהיא תכיל את הצבע הזה ממנו עלינו להימנע, כמו מהרבה תוספים אחרים.
למה להשמיץ את הכנאפה? שאלה טובה. הרי בכל גבינה תוצרת עצמית או מהמרכול החל מלבנה ועד גבינות צפתית ופטה וצהובות יש תוספות של משמרים. למה להיטפל דווקא לכנאפה? כי גם הגבינות הללו רצוי שתבדקו את תכולתן, וגם כנאפה שידוע מראש כי היא מכילה את צבע המאכל המסוכן הזה, תפסיקו לקנות. גם לכם וגם לילדכם.
החיים שלכם חשובים, ועל אחת כרמה וכמה בריאות ילדכם. כך הדבר לגבי עוגות יום הולדת וממתקים. העדיפו מוצרים שאתם יודעים מראש מה תכולתם, וחדלו לקנות מוצרים המכילים תוסף מסרטן. חיי ילדכם בידכם ואתם בוגרים מספיק כדי לומר לא, ולדעת מה לאפשר.
http://www.publichealth.co.il/
עוד בנושא תוספי הצבע המלאכותיים בתעשיית המזון, כתבתה של שושנה חן באתר YNET בדצמבר 2007
מילון צבעי המאכל:
133-E (כחול מבריק) - נמצא בשימורי אפונה, מוצרי חלב, ממתקים ומשקאות קלים, לעיתים קרובות עם טרטרזין כדי לקבל צבע ירוק. עלול לעורר אלרגיות, היפראקטיביות ובעיות קשב. חשוד כגורם לגידולי מוח. לא מומלץ לצריכה על-ידי ילדים. נאסר לשימוש באוסטריה, בלגיה, דנמרק, צרפת, גרמניה, יוון, איטליה, נורווגיה, ספרד, שוודיה ושוויץ.
152-E (חום שחור) - אסור לשימוש בישראל, בארצות הברית, במדינות הקהילה האירופית, באוסטרליה וביפן. גורם לתגובות אלרגיות בעיקר בקרב מי שאלרגי לאספרין, עלול להחמיר סימפטומים של אסתמה ולגרום להפרעות קשב אצל ילדים.
129-E (אדום אלורה) - נמצא בביסקוויטים, נקניקיות, מוצרי חלב, ממתקים, משקאות, דגני בוקר, תערובות תבלינים, תרופות ועוד. עלול לגרום לאלרגיה, גרד ופריחה, הפרעות בדרכי הנשימה, עלייה בלחץ הדם. חשוד גם כמסרטן. נאסר לשימוש בדנמרק, בלגיה, צרפת, גרמניה, שוויץ, שוודיה, אוסטריה ונורווגיה.
110-E (צהוב סנסט) - צבע כתום, קיים בגלידות, ממתקים, מרק, משקאות קלים, פירורי לחם, רטבים, חטיפים ועוד. עלול לגרום להפרעות קשב אצל ילדים, אלרגיות, כאבי ראש ומיגרנות. אסור לשימוש בנורווגיה, בריטניה ופינלנד.
100-E (כורכום) - צבע מאכל טבעי ולא בעייתי.
102-E (טרטרזין - צהוב או כתום בהיר) - אחד הצבעים הוותיקים והנחקרים ביותר, שיותר ויותר יצרנים מוציאים אותו משימוש. עשוי להופיע במרקים, פסטה, דגני בוקר, שקדי מרק, משקאות קלים, ממתקים, רטבים וגלידה. עלול לגרוב להפרעות קשב אצל ילדים, אלרגיה, כאבי ראש ומיגרנות. נאסר לשימוש בנורווגיה ובאוסטריה, נמצא בשימוש מוגבל בשוודיה ובגרמניה.
122-E (אזורובין - צבע אדום -חום) - מופיע במרקים, דגני בוקר, משקאות קלים, ממתקים, רטבים, גלידה, ג’לי וחטיפים. עלול לגרום להיפראקטיביות, תגובות אלרגיות, ונזק בעיקר לסובלים מאסתמה. נאסר לשימוש באוסטריה, יפן, נורווגיה, שוודיה וארה"ב.
124-E (פונסו - צבע אדום בהיר) - נמצא בשימורי אפונה, מוצרי חלב, ממתקים ומשקאות קלים, לעיתים קרובות עם טרטרזין כדי לקבל צבע ירוק. עלול לעורר אלרגיות, היפראקטיביות ובעיות קשב. חשוד כגורם לגידולי מוח. לא מומלץ לצריכה על-ידי ילדים. נאסר לשימוש באוסטריה, בלגיה, דנמרק, צרפת, גרמניה, יוון, איטליה, נורווגיה, ספרד, שוודיה ושוויץ.
124-E (פונסו - צבע אדום בהיר) - משמש לצביעת נקניקים, מרקים, לפתנים, רוטב חמוץ-מתוק לאגרול, ריבות, ג’לי, שלגונים ופירות משומרים. חשוד כגורם לסרטן, לחץ בחזה, בעיות נשימה ואסתמה והלם אלרגי, עלול לגרום להיפראקטיביות ולאלרגיות כשהוא מעורב עם צבעים צהובים-כתומים. נאסר לשימוש בנורווגיה, קנדה וארה"ב. מוגבל לשימוש בשוודיה.
171-E (דו תחמוצת הטיטניום - צבע לבן ) - עשוי להימצא בגבינות, בעיקר קוטג’ ומוצרלה, סוכריות, מסטיקים, ממרחי חזרת ורטבים. לא מסוכן.
132-E (אינדיגו קרמין - צבע כחול) - עשוי להופיע בממתקים, דגני בוקר, מעדני חלב, חטיפים, שלגונים, גלידות, אבקות שתייה, משקאות קלים וביסקוויטים. עלול לגרום אלרגיות, בחילות, עלייה בלחץ דם, פריחות, גירודים ועוד. נאסר לשימוש בנורווגיה.
131-E (צבע כחול-סגול) - בשימוש לא נרחב. ניתן למצוא אותו בדגני בוקר, ממתקים, שלגונים ומשקאות קלים. עלול לגרום לגירוד, תגובות אלרגיות, בחילה ולחץ דם נמוך. אסור לשימוש באוסטרליה, נורווגיה, יפן, ניו-זילנד וארה"ב.
E-160a (קרוטונים - צבע צהוב-כתום) - מופק מירקות עלים ירוקים, נחשב אפילו בריא, שכן הוא הופך בגוף לויטמין A. שימוש בו בכמויות סבירות ומקובלות אינו בעייתי. עשוי להימצא במרגרינה, עוגות, קפה ומיצי פירות.
162-E (צבע סגול-ארגמן) - מופק מפקעות סלק. עשוי להימצא במרקים, רטבים, קציצות בשר, חמוצים, ריבות, קינוחים וממתקים. לא בעייתי.