חושבים לכרות עץ?
ישנם דברים שרובנו מעדיפים לא לעשות אך לעתים אין מנוס וחייבים לבצע אותם. כריתת עצים היא ללא ספק אחת הפעולות שיכולות להשתייך לקבוצת המשימות הללו בקלות. אתם חייבים להכיר את 5 העובדות האלה:
ישנם מגוון מקרים שבהם אתם עשויים לרצות ולכרות עץ כזה או אחר אך אם אינכם בעלי מקצוע או שלא התנסיתם בכריתת עצים בוגרים בעבר, ישנם כמה דברים שאתם חייבים להכיר ושיכולים למנוע מכם מצבים לא נעימים של נזק לסביבה ולסובבים ואפילו עד לכדי רישום פלילי.
עובדה ראשונה: חל איסור לכרות עצים בחצר פרטית
אז מה? לוקחים את המסור, כורתים את העץ וזהו? ממש לא. על פי המדריך המפורט לכריתת עצים בישראל התהליך מורכב יותר והחוק מאוד חד משמעי ואם אתם עומדים לכרות עץ שלא על פי החוק, אתם עשויים למצוא את עצמכם עם קנס שמן ואפילו משפט שיכול להוביל לרישום פלילי.
על פי לשון חוק העצים המוגנים, חל איסור לכרות כל עץ בוגר במדינה. מהו עץ בוגר אתם שואלים? כל עץ שגובהו שני מטרים לפחות וקוטר הגזע שלו הוא 10 סנטימטרים לפחות.
לעניין עצים שנמצאים בחצר הפרטית שלכם – גם כאן החוק מאוד ברור ואוסר על כריתת עצים בוגרים אפילו אם אתם נטעתם אותם בעצמכם ואפילו אם הם בתוך החצר הפרטית שלכם.
עובדה שנייה: כריתת עץ חייבת להיות באישור פקיד היערות האזורי
אז מה עושים אם בכל זאת צריכים לכרות עץ? הייתכן מצב שלא תוכלו לעשות זאת בלי לעבור על החוק? אל דאגה. גם כאן דאג המחוקק להסדיר את העניין באופן ברור. אם אתם ממש חייבים לכרות עץ, כל שעליכם לעשות הוא להגיש בקשה להיתר בצירוף תשלום אגרה אל פקיד היערות האזורי ורק הוא יכול לאשר את הבקשה או לשלול אותה.
למרות השם המעניין, בכל רשות ומועצה מקומית יש פקיד יערות שאמון על בחינת הבקשות להיתרי כריתת עצים. ניתן למצוא את כל פקידי היערות בחלוקה על פי אזורים באתר משרד החקלאות.
עובדה שלישית: לא כל אחד יכול לכרות עץ
כריתת עצים מצריכה ידע מקצועי מאחר שמדובר בפעולה מסוכנת לרכוש ולסביבה ולכן לא כל אחד יכול לכרות עצים. כדי להיות כורת עצים בישראל חובה על העוסק בתחום לעבור שני קורסים לפחות – האחד לעבודה בגובה של משרד העבודה והשני קורס שבו לומדים כיצד לגזום ולכרות עצים באופן הבטוח והנכון. מעבר לכך מומלץ לבחור בחברה מקצועית עם רישיונות וביטוחים מלאים.
עובדה רביעית: גיזום עץ יכול להיחשב כריתת עץ
רבים נוהגים לחשוב שכריתת עץ היא למעשה הסרת העץ מן השורש או לפחות במקום שסמוך לקרקע. בפועל גיזום ענפים מרכזיים מהעץ – כגון גיזום הגזע או ענפים מרכזיים שפורצים מן הגזע נחשב לכריתת עץ.
אז בפעם הבאה שאתם מתכוונים לגזום, וודאו שאתם לא משחיתים את העץ ובאמת מקפידים לגזום את הענפים הרצויים בלי להגזים. התייעצות עם גוזם עצים מקצועי יכולה לפתור לכם את ההתלבטות הזאת.
עובדה חמישית: לא חייבים לכרות עצים
יש מקרים שאין מנוס מכריתת עץ אך כל עוד מדובר בעצים בריאים, ב-90% מהמקרים ואפילו יותר, אפשר להיעזר בחלופות מומלצות – כאלה שיפתרו את הבעיה אך יחד עם זאת, ימנעו את השמדתו של העץ.
האפשרות הראשונה היא העתקת העץ. מדובר בתהליך שצריך להיעשות על ידי בעל מקצוע מיומן שיגזום את העץ, יחפור במרחק בטוח מהשורשים ויעשה שימוש בעזרים מכניים על מנת להוציא אותו מן האדמה באופן בטוח. לאחר מכן יועבר העץ למקום אחר שבו הוא יכול להמשיך להתקיים מבלי להוות מטרד.
חשוב לציין שהעתקת עץ אומנם שומרת על העץ אך מחייבת היתר מפקיד היערות ממש כמו כריתת עצים.
האפשרות השנייה היא גיזום של העץ באופן מקצועי. מדובר בפעולה מהירה והרבה יותר זולה שיכולה להתגבר על המפגעים שהעץ יצר ולאפשר לכם להמשיך וליהנות ממנו לאורך שנים.
ולסיום – לא משנה באיזו אופציה אתם בוחרים – חשוב שתעשו את זה עם אנשים מומחים ובעלי רישיונות וביטוחים מתאימים. זכרו – מדובר בפעולות שאם לא יעשו באופן הנכון, יביאו לפגיעה בעץ ובסביבה.