כללית סמייל מזכירה: עדכון רפואי – חלק בלתי נפרד מהטיפול בשיניים
התקדמות הרפואה והעלייה בתוחלת החיים מעמידים את רופאי השיניים בפני מטופלים הסובלים ממצבים רפואיים מורכבים. כותב הטור: ד”ר שלמה מזרחי
התקדמות הרפואה והעלייה בתוחלת החיים מעמידים את רופאי השיניים בפני מטופלים הסובלים ממצבים רפואיים מורכבים. לרופא המשפחה יש גישה לכל המידע הרפואי, חדש וישן, מה שמאפשר רצף טיפולי נאות, שמירה על המידע, ומעקב רפואי מיטבי כנדרש. שמטופל פונה לרופא פרטי ליעוץ, כמובן שנגיע עם מכתב הפניה המפרט את מצבו הרפואי כדי לקבל יעוץ וטיפול מתאימים. לעומת זאת, מטופלים רבים מחליפים מרפאות-שיניים באופן תדיר, לא מגיעים למרפאת השיניים עם מכתב הכולל רקע רפואי, ואף לא זוכרים את שמות התרופות שהם נוטלים. כל זאת למרות שטיפול שיניים הוא טיפול רפואי פולשני, ומגוון המחלות והתרופות שמשפיעים על חלל הפה הוא עצום. כך נפגעים הטיפול המיטבי, המעקב ושמירת הרצף הטיפולי, ומידע רפואי רב אובד.
יש מספר טיפים שכדאי לכל מטופל להשתמש בהם:
טיפ 1: כדאי לשמור בטלפון החכם (כמו תו ירוק) מכתב רקע רפואי מעודכן עם רשימת אבחנות ותרופות ולהציגו לפני כל טיפול שיניים, כולל הסרת אבנית אצל השיננית.
טיפ 2: יש לעדכן רופא השיניים בכל שינוי במצב הרפואי, כדי להתאים את תוכנית הטיפול. סיפור מהחיים: מטופל מגיע לבדיקה לקראת התקנת שתלים. לאחר תשאול למצבו הרפואי, בדיקה קלינית ורנטגנית והסבר על הטיפול המתוכנן ועלותו, הוא מקבל הנחיות ומרשמים וקובע תור לטיפול בעוד כחודשיים. כעבור כשבועיים אושפז בטיפול נמרץ עקב אירוע לבבי. לאחר שהתאושש וחש בטוב, הגיע כמתוכנן לתורו במרפאת השיניים, מבלי ליידע ומבלי להיוועץ בקרדיולוג. למזלנו רופא השיניים ביצע תשאול חוזר והטיפול נדחה.
טיפ 3: בטיפול שיניים בחודשים הראשונים לאחר אירוע (לבבי או מוחי), קיים סיכון מוגבר לאירוע נוסף, וסיכון בשל תרופות נוספות שמקבל המטופל.
טיפ 4: עדיף לא לבצע טיפולי שיניים בעת מחלה או בהתאוששות ממחלת חום.
ישנן 4 שאלות בסיסיות שרופא השיניים עשוי לשאול:
- האם אתה בריא בדרך-כלל? למשל, האם סבלת לאחרונה ממחלות של דרכי הנשימה העליונות כגון סינוסיטיס, דלקת גרון או קורונה.
- האם ידוע על אלרגיות, בעיקר לתרופות?
אמוקסיצילין (מוקסיפן/מוקסיויט) היא נגזרת של פניצילין והיא תרופת הבחירה הראשונה לטיפול אנטיביוטי בזיהום בחלל הפה. כלומר, תרופה אנטיביוטית חלופית עשויה להיות פחות יעילה. אלרגיה לפניצילין היא האלרגיה המדווחת הנפוצה ביותר, אך בשנים האחרונות הסתבר שלרוב לא מדובר באלרגיה.
טיפ 5: כדאי לפנות לייעוץ מומחה לאלרגיה לבדוק האם ניתן לקבל טיפול בפניצילין; יש לכך השפעה רבה על כל טיפול רפואי עתידי.
- האם נוטל תרופות באופן קבוע ולאחרונה, ומהן האבחנות שבגללן ניתנו התרופות?
יש להתייחס במיוחד לתרופות והמחלות הבאות:
א) נוגדי קרישה ומדללי דם – יש להיוועץ ברופא המטפל כיצד להיערך, במטרה להקטין את הסיכון לדמם מחלל הפה ללא הגברת הסיכון הלבבי.
טיפ 6: בחולים הנוטלים נוגדי קרישה יש לקבל מראש הנחיות מדויקות בכתב מהקרדיולוג האם ומתי ניתן להפסיק את נוגדי הקרישה. מדללים כאספירין (מיקרופירין) אין צורך להפסיק לפני ואחרי טיפול שיניים (גם כירורגי).
ב) מחלות של מסתמי הלב – יש להיוועץ בקרדיולוג האם נדרשת אנטיביוטיקה מניעתית לפני כל טיפול שיניים (כולל הסרת אבנית!).
ג) סוכרת – מצד אחד סוכרת בלתי-מאוזנת מגבירה הסיכון לזיהומים ולכשל של טיפולים כירורגיים כהתקנת שתלים; מצד שני, ההיגיינה האורלית חשובה כי דלקת חניכיים מפריעה לאיזון הסוכרת, ועם משנן מלא קל יותר לשמור על תזונה בריאה לאיזון הסוכרת.
טיפ 7: איזון הסוכרת נקבע לפי בדיקת המוגלובין מסוכרר (HgbA1C) כל 3 חודשים; לא מומלץ להתקין שתלים כאשר הערך מעל 8%.
ד) תרופות לאוסטאופורוזיס ("בריחת סידן") מפחיתות הסיכון לשברים בעצמות, אך חלקן מגבירות הסיכון לנמק של הלסת, גם כשניתנות בהזרקה רק אחת לשנה.
טיפ 8: חשוב שתיידעי (כן, זה יותר נשים) את רופא-השיניים אם את מקבלת תרופות כאלה, כדי לבדוק אפשרות הפסקתן לפני טיפול כירורגי בחלל הפה.
ה) עישון וצריכת קנביס – מזיקים לשיניים ולחניכיים, ופוגעים בריפוי, בסיכויי ההצלחה ובשרידות של שתלים דנטליים. גם למשאפים עבור אסתמה תיתכן השפעה מזיקה.
טיפ 9: מי שמעוניין בהתקנת שתלים כדאי שישלב גם תוכנית להפסקת הרגלים כעישון.
- האם עברו ניתוחים או אשפוזים, בעיקר בשנים האחרונות או מתוכננים לעבור?
יש להתייחס במיוחד לחולי סרטן שעברו הקרנות לאזור הלסתות וראש-צוואר או טיפול ביוד רדיואקטיבי, למנותחים ולמוזרקים באף ובפנים, ולנשים בהריון.
טיפ 10: מי שמתכננת להיכנס להריון – חשוב לטפל קודם בשיניים ולשמור על בריאות הפה בעת ההיריון עוד סיבה מדוע לא כדאי לדחות טיפולי שיניים...
טיפ 11: חולים לפני ניתוח במסתמי הלב או השתלת מח עצם וחולי סרטן, זכאים לטיפולי שיניים במסגרת סל הבריאות כי חיוני לטפל בשיניים לפני, במהלך ואחרי הטיפול הרפואי.
טיפ לסיום: חשוב לבחור מרפאת שיניים שבה קיימים רופאים משלל התמחויות ובעלי ידע רחב שיוכלו לתת מענה לכל מתרפא בהתאם לרקע הרפואי, אך גם ידעו באילו מקרים/מצבים/תנאים לא ניתן, לא רצוי או קיים סיכון לבצע טיפול דנטלי, אפילו שגרתי.
כותב הטור: ד"ר שלמה מזרחי הוא מומחה בכירורגית פה ולסתות ברשת כללית סמייל
למידע נוסף אתר כללית סמייל https://did.li/B9jOf