שלום טליה,
נפיחות וגזים הם סימן לכך שמשהו בתהליך העיכול לא מתבצע בצורה חלקה. הסיבות הנפוצות כוללות:
🌬️ סיבות נפוצות לנפיחות וגזים:
- עיכול לא שלם של מזון – מזון שלא מתעכל כראוי מגיע למעי הגס, שם הוא עובר תסיסה ע"י חיידקים שמייצרים גזים.
- אכילה מהירה ובליעת אוויר – כשאוכלים מהר או מדברים בזמן האכילה, נבלע אוויר שמוביל לנפיחות.
- מזונות מתסיסים – כמו קטניות, כרוביים, מוצרי חלב, שמרים וסוכרים פשוטים.
- חוסר באנזימי עיכול – לדוגמה: חוסר בלקטאז יגרום לגזים מחלב, או חוסר באנזימים כלליים מהלבלב.
- דיסביוזיס (חוסר איזון במיקרוביום) – עודף חיידקים מסוימים או קנדידה יכול לגרום לתסיסה וגזים.
- רגישויות למזון – כמו גלוטן, לקטוז או פרוקטוז – עלולות לגרום לגזים, נפיחות, עייפות ועוד.
- לחץ וסטרס – מערכת העיכול רגישה מאוד למצב רגשי, וסטרס יכול לשבש תנועתיות ועיכול תקין.
- עצירות – כשאין פינוי סדיר של צואה, גזים מצטברים ומגבירים תחושת כובד ונפיחות.
8 צמחי מרפא מובילים שיכולים לסייע בטיפול בנפיחות וגזים:
- שומר (Foeniculum vulgare) – מרגיע את מערכת העיכול, מפחית גזים ונפיחות. אפשר להכין כחליטה מזרעים.
- קימל (Carum carvi) – מחזק את פעולת הקיבה ומסייע לשחרור גזים כלואים.
- נענע (Mentha piperita) – מרפה את שרירי מערכת העיכול, מרגיעה כאבי בטן ומסייעת בפינוי גזים.
- ג'ינג'ר (Zingiber officinale) – תומך בעיכול, מחמם את מערכת העיכול ומסייע במניעת תסיסה במעיים.
- מליסה רפואית (Melissa officinalis) – מרגיעה, אנטי-ספזמטית ותומכת בהרגעת מעיים רגישים.
- קמומיל (Matricaria chamomilla) – מצוין למצבים של בטן נפוחה, עצבנות ועיכול איטי.
- הל (Elettaria cardamomum) – נחשב למחמם קלות, מקל על עיכול כבד וגזים.
- זנגביל ליים (Lime blossom / Tilia) – פועל כחומר מרגיע עדין ותומך בהפגת גזים מבלי לגרום להחמרת רגישות.
אפשר לשלב חלק מהצמחים בחליטה אחת – למשל: שומר, נענע, קמומיל ומליסה – ולשתות 2–3 כוסות ביום בין הארוחות.
מתכון לחליטה יומית מרגיעה, תומכת בעיכול ומפחיתה נפיחות וגזים:
🌿 חליטת "בטן רגועה" – לשימוש יומיומי
רכיבים (לכוס אחת או להכנה מרוכזת ליום)
1 כפית זרעי שומר
1 כפית זרעי קימל
1 כפית נענע מיובשת (או 5–6 עלים טריים)
1 כפית קמומיל
רבע כפית ג’ינג’ר מגורר טרי – לחימום העיכול
אופן ההכנה:
להניח את כל הרכיבים בכוס או קומקום זכוכית.
להוסיף כ-300 מ"ל מים רותחים.
לכסות ולהמתין 10–15 דקות.
לסנן ולשתות חמים או פושר – בין הארוחות.
🕒 ניתן להכין כמות ל-3 כוסות ביום (בבוקר, אחרי ארוחת צהרים ולפני שינה), ולאחסן בתרמוס או בקבוק זכוכית.
טיפים לשיפור הספיגה של חליטת צמחים:
- לשתות על בטן ריקה או בין ארוחות – כשהקיבה לא עסוקה בעיכול, הספיגה של רכיבי הצמחים מהירה ויעילה יותר.
- להשרות לפחות 10–15 דקות (ולכסות!) – הכיסוי שומר על השמנים האתריים מהתנדפות, מה שמשפר את הספיגה וההשפעה.
- ללעוס מעט את המשקעים (אם לא מסננים לגמרי) – עוזר להפעיל את הרוק ולעודד פירוק וספיגה בפה ובקיבה.
- לא לשתות רותח מדי – טמפרטורה חמימה נעימה תומכת בפעילות מערכת העיכול, רותח מדי עלול לפגוע בריריות.
- להתמיד לפחות שבועיים – במיוחד בצמחים שמאזנים את מערכת העיכול, ההשפעה מתעצמת עם הזמן.
- לשלב נשימות עמוקות או הרפיה קלה לפני שתייה – זה מאותת לגוף לעבור למצב עיכול וספיגה (מצב פרה-סימפטטי)
- לשלב עם תזונה דלה בגזים ונפיחות – להימנע במקביל ממזונות מתסיסים (כמו קטניות לא מונבטות, מוצרי חלב, מאפים לבנים)
הכותבת:
לוסי רבין נטורופתית מוסמכת ND מאמנת לאורח חיים בריא
היוטיוב שלי האתר שלי
0585430091