תאגידי המים. מחפשים במודיעין את מעיינות הישועה
כנס מנהלי תאגידי מים ארצי נערך אתמול (ג’) במודיעין. בהודעה לעיתונות שהתפרסמה עלו טענות קשות של התאגידים כלפי רשות המים ובעיקר עלו הפסדים צפויים לתאגידים עד כדי פגיעה תפקודית אפשרית. מה שלא היה, אלו פתרונות ורעיונות יצירתיים של ממש להתמודדות
כנס מנכ"לי ועובדי תאגידי מים ארצי, נערך אתמול, ג’, בעיר מודיעין מכבים רעות. בכנס העריכו מנכ"לי תאגידי המים כי בעקבות היטל הבצורת ייגרמו לתאגידים בכל רחבי הארץ הפסדים של כ- 113 מליון שקלים. הם הביעו אכזבה מאי השתתפות רשות המים בכנס ואי מתן תשובות לשאלות העולות בתאגידים. כמו כן הביעו את מורת רוחם מכך שהפכו להיות זרוע ביצועית של רשויות המס במדינה.
הכנס נועד להיערכות ראשונית של התאגידים בעקבות היטל הצריכה העודפת, הידוע בכינוי "היטל הבצורת" וניסיון להתמודד יחדיו עם סוגיות קשות ורבות שמעלה החוק. מדובר ביום עיון מקצועי, בו חלקו אנשי מקצוע בתאגידים רשמים, בעיות ופתרונות עם חבריהם. על פי תחשיב כלכלי ראשוני שביצעו מנכ"לי תאגידי המים והוצג ע"י דוד קוכמייסטר, יו"ר פורום המנכ"לים ומנכ"ל תאגיד הגיחון, ההערכה היא כי כ- 113 מליון שקלים ייגרעו מהכנסות התאגידים עד לסוף שנת 2009, על פי הפירוט הבא:
כ- 25 מליון שקלים ירדו מתקציבי התאגידים עקב הסטה של קובים מתעריף ג’ לתעריף ב’. 39 מליון ירדו עקב חסכון של כ-10% בצריכת המים בארץ. 13 מליון הם ספיגת מע"מ של התאגידים. 34 מליון ירדו עם הקטנת תשלומים לאגרת הביוב וכ-7 מליון ירדו מעלויות המימון של הכסף. קוכמייסטר אמר כי ההפסדים יגרעו מיכולות התאגידים לבצע שיקום צנרת , ישפיעו לרעה על תכניות הפיתוח בתחום המים ובכלל, יפגעו במשק המים במדינה. כמו כן מעריכים המנכ"לים כי המדינה תרוויח כ- 1.1 מיליארד ₪ מהיטל הבצורת.
בכנס, שאורגן ע"י מנכ"ל תאגיד "מי מודיעין" ירון רן, שהוא סגן יו"ר פורום המנכ"לים, אמר רן כי בתאגידי המים ציפו שרשות המים תארגן כנס שכזה, אך משלא עמדה בציפיות, החליטו התאגידים לעשות זאת בעצמם. דוד קוכמייסטר הביע את אכזבתו מכך שרשות המים לא שלחה נציגים להשתתף בכנס כדי לענות על שאלות רבות העולות מן השטח, באשר ליישום החוק. רן אמר כי לצערו, הפכו תאגידי המים לזרוע הביצועית של רשויות המס במדינה: "זה לא תפקידנו. אבל, מאחר ומוטלת עלינו מחויבות אישית, אין לנו ברירה אלא לעסוק בתחום זה, והדבר גורע מעיסוקנו המקצועיים בתחום המים".
הילה סחראי, מנהלת מחלקת שירות לקוחות בתאגיד "מי מודיעין", חלקה עם באי הכנס את הקשיים שחווה שירות הלקוחות עקב החוק: "אנו חווים עלייה של 300% בשיחות הנכנסות לתאגיד ומקבלים מדי יום כ-700-800 שיחות מתושבים. המחלקה שכרה שני עובדים נוספים, רק לצורך הטיפול בטפסים שעל פי חוק נדרשים התושבים למלא כדי לעדכן את מספר המתגוררים ביחידות הדיור.
אנו נדרשים לענות לתושבים על שאלות בנושא נכויות והזכאות להנחה, למרות שהחוק אינו ברור בנושא. אנו עובדים מול תושבים זועמים, שאינם מבינים את החוק, ולא תמיד מצויות בידינו התשובות לשאלותיהם, מאחר וקיימות שאלות רבות שאין להן מענה בחוק". דוד קוכמייסטר: "התחושה היא כי רשות המים ירתה את הפגז, הוא טס, הם נעלמו ואנחנו בבונקר וצריכים לתפקד בנושא הזה לבדנו. מאחר ואנו עובדי ציבור שומרי חוק, אין לנו כל דרך אחרת חוץ מלנסות ולמצוא פתרונות משותפים למצב, ולתפקד בו. השאלות שיועלו בכנס ולא נמצא עבורן תשובות, יועברו לגופים הממונים, למתן תשובותיהם".
דעה אישית: את הטיעונים הללו, בדבר ההפסדים הכבדים אותם צפויים תאגידי המים לספוג, כבר שמעתי לפני שבועיים, בכנס עיתונאים שנועד לכך. מנכ"ל מי מודיעין, ירון רן, הוא אדם רהוט בדיבורו, וכך גם יו"ר הדירקטוריון, עופר גלנץ. וטיעוניהם, ככל הנראה נכונים מאוד ואיני יכול לחלוק עליהם.
אולםמה שלא שמעתי, וגם לא הובא כתוצאה ישירה מכנס החירום הזה, אלו הם הפתרונות אותם מציעים מנכל"י תאגידי המים למצב. ואיני מתכון לפתרונות נוסח, "העלאת תעריפי המים לתושבים". אלה הם פתרונות ממש לא יצירתיים...
מה כן היה שם?: (לפחות מההודעה שיצאה לעיתונות), טענות, העברת אחריות, ובעיקר קיטורים מפה ועד ירושלים. אם המצב כל כך קשה (ובהודעה נשכחו בחישוב למשל אותם 13% שיקבלו תאגידי המים מהמס המטורף הזה), למה לא תתפטרו?! הרי פתרונות, אין לכם! (או לפחות לא פרסמתם לעיתונות), אתם צפויים להגיע לגירעונות שאולי יעמידו בספק את הצלחתכם הניהולית עד כה, לא תעמדו במשימותיכם המקצועיות, רשות המים מתעלמת מכם, אתם צריכים לעבוד קשה יותר, בכלל הפכתם לזרוע גביה של האוצר. אגב, כמו כל בעל עסק עצמאי במדינת ישראל, הציבור בא אליכם (שלא בצדק לטענתכם) בטענות וטרוניות. אז אולי תוותרו על המשכורת השמנה שלכם? אולי תיפרדו מהג’וב עם הרכב הצמוד? אולי תודיעו לממשלת ישראל ורשות המים שמעתה ינהלו הם לבד את העסק הזה שקוראים לו "מים".
ואולי לא?! כי על כשלון מקצועי, אם יהיה, אף אחד לא ייקח אתכם לבית המשפט. אין בכשלון ניהולי שום עבירה פלילית או אחרת. ובעיקר, אין כאן אחריות משפטית אישית. מקסימום, יגידו לכם "תודה" וישלחו אתכם הביתה. אז לאן צריך למהר? רבותי המנכל"ים, תחליטו! או שאתם מנהלים, או שלא! את הקיטורים תשאירו לעובדים הזוטרים שלכם. אתם מחזיקים בידיים שלכם מצרך יקר וחיוני לקיום האנושי- המים שלנו. פה אסור להיכשל! זו פריווילגיה שאין לכם.