YES או HOT או לא להיות
הברירה האכזרית: או שתשלם מנוי מלא ל-YES או HOT או שבעוד זמן לא רחוק הטלוויזיה שלך תהפוך לרהיט מת. הבשורה הטובה: אפשר להתחבר חינם או בתשלום חד פעמי רק לערוצים 1 ו-2. הבשורה הרעה: גם הלוקסוס הזה יגמר
הסיפור כל כך מרגיז, כך שאולי נתחיל בבשורה הטובה היחידה בכל הפארסה: כל מי שאינו מחובר לכבלים או ללווין או מחובר ומעונין להתנתק, יוכל מהיום ללא עיכובים לקבל את ערוצים 1 ו-2.
רבים מתושבי מודיעין, שאינם מעונינים בהשתייכות לרכוש מנוי לכבלים או ללווין, ניצבים חסרי אונים מול המילכוד, או מנוי או כלום. כלום, מאחר ועיריית מודיעין עוד בשנתה הראשונה התקינה חוק עזר האוסר התקנת אנטנות או צלחות על הגגות למעט זו של yes. נציין רק לשם האיזון הקדוש שיש ישובים אחרים כמו שוהם ושכונות חדשות בערים וותיקות שאף שם חוקק חוק עזר זה.
ומהו מהות החוק הנ"ל, הנה הסבר עירית מודיעין למעונינים: "התב"ע וחוק העזר נקבעו, כדי לאפשר איכות חיים וסביבה חיים תומכת לתושבים ולא מגורים ב"יער של אנטנות" כמו שניתן לראות בערים אחרות".
החוק אחלה אבל מה עושים עכשיו. הברירה האכזרית לשלם מאות שקלים גם כשממש לא מענינים אותך עשרות ערוצי המוסיקה והסרטים, או להפוך את מקלט הטלויזיה לרהיט נוסף בבית, הובילה רבים מהם לפנות לעיריה בשאלה, ומה קורה אם בכל זאת אנו רוצים את לונדון וקירשנבאום בערוץ 10?
אז לאלה הנה בדוברות העיריה מוסיפים: "יש לציין כי הרוב המכריע של הקבלנים בעיר חתמו על הסדר עם חברות הכבלים או הלוויין, המאפשר לתושבי הבתים אותם בנו התחברות לערוצים הממלכתיים בלבד. באם ישנם קבלנים בודדים שלא חתמו על הסדר זה, לא יכולה העירייה לחייבם לעשות זאת. רצוי כי התושבים יבדקו לפני רכישת הדירה, האם הקבלנים חתומים על ההסכם, או לא".
האומנם זה כל כך פשוט? ואם הבנין לא שייך לקבלן שחתם הסכם עם הוט, ואיך בכלל אפשר לדעת מי חתום ומי לא. על כך מתברר לא תמיד ידעו מה לייעץ, אבל ברוב המקרים נשלחו הפונים לחברת הוט, "הם יחברו אותכם לערוצים הממלכתיים".
אבל עצות לחוד ומציאות לחוד. תושבים רבים, ניסו לפנות לחברת הכבלים, אבל כמספר המוקדנים בהוט כך מספר התשובות. בשורה התחתונה, תשובה מוסמכת ובהירה לא קיבלו רוב הפונים. אז פניתי לעיריה בבקשה להבין איך יוצאים מזה.
לשכת הדוברות: "הדרך לתושבים לצפות בערוצים, 1,2, 10 וערוצים ממלכתיים נוספים, היא דרך חברת הכבלים האחראית על התשתיות בעיר, חברת הוט. בפגישה שנערכה בעבר בין מנכ"ל העירייה יורם כרמון לבין נציגי חברת הכבלים, הבהירה חברת הכבלים כי היא נוקטת בשיטה לפיה בבניינים בהם נערך הסכם בין הקבלן לבין החברה, לא ייגבו דמי התחברות מהתושבים המעוניינים להתחבר לערוצים הממלכתיים בלבד. בבניינים בהם לא נערך הסכם זה, נדרשים התושבים לשלם סכום עלות ביקור טכנאי לביצוע חיבור זה. אין לעיריית מודיעין מכבים רעות דרך לכפות על חברת הכבלים צורת פעולה אחרת מכיוון שהחברה מוסמכת לפעילות ע"י משרד התקשורת ולא ע"י העירייה".
אחלה, אז מה הבעיה... אז פניתי בעצמי לבדוק למה בכל זאת רבים מתלוננים שנציגי השרות בחברה לא יודעים על מה מדובר. אז כן, גם אנוכי שרפתי עשרות! שיחות לנציגי השרות של הוט, הופניתי מאחד לשני, כשלאיש מהם לא היה מושג, על איזה הסכם מדובר ובכלל התשובה הנפוצה לאחר מאות דקות: "תשאיר טלפון, יחזרו אליך".
חזרו? התייאשתי ושלחתי שאילתה למשרד התקשורת. בתון שבועיים של תזכורות, התברר שכל השאלות מופנות למועצה לכבלים ולווין ואלו שם מתברר לא ממהרים להשיב. ובכל זאת, הייתי נודניק ולבסוף שלח לי יחיאל שאבי ממשרד התקשורת את התגובה הבאה:
"ידוע לנו כי באזורים שונים בהם התנגדה הרשות המקומית להצבת אנטנות וצלחות לווייניות בתחומה, נחתם הסכם בין בעל הרשיון נשוא התלונה, הקבלן הבונה והרשות המקומית לפיו בעל הרישיון יאפשר קליטה של הערוצים 1 ו-2 באמצעות חיבור לתשתית הכבלים על ידי שימוש במסנן תדרים שחוסם את קליטתם של שאר הערוצים, גם למי שאינו מנוי של חברת הכבלים. באתרים (המעטים מאוד) בהם נעשה הסדר כזה, הייתה זאת החלטה עסקית של הרשות המקומית, הקבלן וחברת הכבלים. אשר על כן אין בסמכותה של המועצה להיכנס להסכם הקיים בין העירייה לאזרחים כל עוד המבקש אינו מנוי של חברות הכבלים או הלוויין."
שכטר: לא זוכר אם היה הסכם חתום
אז מה למדנו מתגובת מר שאבי: א. יש איזשהו הסכם לחבר לערוצים 1 ו-2 בלבד, אבל הוא בין העיריה לקבלן בכלל והמשרד ומועצת הכבלים אינם צד לענין. ב. הקבלנים שחתמו על ההסכם הם מעטים מאוד. ג. רוצים לקלוט ערוצים ממלכתיים? תפנו לעיריה. ד. בכל זאת יש תקווה לפחות למאושרים שהקבלן שלהם חתם.
אז פניתי לעיריה עם התגובה הנ"ל ושאלתי מדוע שלא תפתחו את ההסכם שחתמתם כך שכולם יוכלו להנות מההסדר וכן לאפשר חיבורם של כלל הערוצים הממלכתיים.
בעיריה פערו פה: "יש רק בעיה אחת. הוט חתמו הסכם עם הקבלנים. העירייה מעולם לא חתמה הסכם עם הקבלנים ולכן גם אין מה לפתוח".
אז אני מבולבל... כל אחד מתנער מהסכם כלשהוא שנחתם או לא נחתם, ומה שנותר זה רק לפנות לראש העיר שהקים את העיר, משה שכטר, שמה הוא יפזר את הערפל. אלא שהוא רק הוסיף לבלאגן.
שכטר: "היה הסכם עם הקבלנים והוט ב-98’ לא זוכר אם חתמו או אלה היו הסכמות בלבד. דובר אז על 2 אופציות, או אנטנה אזורית או דרך חברת הכבלים, אז נדמה לי זו היתה ערוצי זהב. החברה על פי ההסכמות היתה חייבת לחבר כל אחד לערוצים 1 ו-2. בזמנו העבירו את הקווים מראשון. לדעתי על העיריה לשבת עם הוט ויס ולהגיע להסכמות בענין הערוצים הממלכתיים".
אז יש או אין הסכם. ראש העיר בדימוס זורק בעצם את הכדור בחזרה לעיריה וכאן בתגובה לשאלתי, מה בכל זאת נעשה בענין לסייע לתושבים, זכיתי בכל זאת להתקדמות כלשהיא:
"מנכ"ל העירייה יורם כרמון ערך שיחות עם נציגי חברות הכבלים , בהן ביקש מהם בין השאר, כי יאפשרו קליטת כל הערוצים הממלכתיים לתושבים שאינם מחוברים לכבלים. נציגי חברות הכבלים הודיעו כי המכרז בו זכו, מטעם משרד התקשורת, הבהיר מהם הערוצים אותם עליהם לספק, וכי אינם מחויבים לספק שירות לקליטת ערוצים שנוספו מאז. הנושא אף הועלה בפגישה עם שרת התקשורת דאז, דליה איציק, בפברואר 2005 והעירייה ביקשה את התערבותה בנושא. השרה איציק דאז הדגישה בפני העירייה, כי אכן משרד התקשורת ערך את המכרז ובו ציין מהם הערוצים אותם מחויבות חברות הכבלים לספק גם לתושבים שאינם מנויי החברות, והבהירה כי לא ניתן לחייב את חברות הכבלים לאפשר צפייה בערוצים שקמו לאחר המכרז".
אז איפה עכשיו אנחנו: א. היה בכל זאת מכרז של הוט עם משרד התקשורת. ב. המכרז מגביל את החיבור רק לשני ערוצים. ג. בכל זאת מתברר שהוט מחוייבת לחבר מי שלא רוצה להיות מנוי, עובדה שנציגי הוט כנראה לא עודכנו לגביה. אבל מה עם אלה שהקבלן שלהם לא חתם.
פניתי לדובר הוט אייל נווה והתעקשתי לשמוע מה יעשו המסכנים שלא זכו לרכוש דירה בבנין הכלול בהסכם. בהוט, אחרי לך תבוא במשך שבועיים, הבינו שיש כאן בעיה, ומר נווה שלח תגובה והפעם עם בשורה גם למי שאינו כלול באותו הסכם קבלנים: "במבנים מסוימים במודיעין הונחה תשתית כבלים של הוט בבנין עפ"י הסכם בין הוט לבין הקבלן. הוט מחויבת לחבר דיירים שאינם מעוניינים בטלוויזיה הרב ערוצית לערוצים הציבוריים 1 ו-2. דהיינו, הוט מחויבת לחבר דיירים לערוצים 1 ו-2 רק במידה וקבלן הבניין התקשר בהסכם עימה בהסכם חוזי או לחילופין במידה והדייר לקוח הוט מבקש להתנתק אזי הוט מחויבת לחברו לערוצים 1 ו-2. במידה והדייר מחובר לחברת הלווין ומבקש להתנתק משירותיה, תחבר אותו הוט לערוצים 1 ו-2 בתשלום על פי מחירון החברה".
בקרוב - רק שידור ספרתי
אז משהו בכל זאת הוצאנו. גם אם הקבלן שלך לא חתם על ההסכם, יחברו אותך לשני הערוצים תמורת סכום סמלי חד פעמי של פחות מ-100 שקל. גם זה משהו, ואייל נווה מבטיח לי כי נציגי השרות יקבלו תדריך באשר לענין ואם יש בעיה ספיציפית, אפשר לפנות אליו. אחלה.
אחלה, אבל מדוע רק 2 ערוצים. מדוע באותה הזדמנות, הוט לא תפתח למי שרוצה גם את ערוץ 10 והממלכתיים האחרים. כאן מתברר, במועצת הכבלים "בונים" על ההסכם המאפשר להם להתעקש על חיבור 2 הערוצים בלבד, שם תכננו כך את המערכת שהיא תהא מוגבלת.
זאב רז ממועצת הכבלים: "הוספת הערוצים כגון 10 ו- 33 איננה אפשרית בצד הטכני שכן מערכת ההפצה הנוכחית תוכננה להספקת ערוצים 1, 2 בלבד."
אבל לזאב רז יש עוד "בשורה מרגיעה": "בכל מקרה מדובר בערוצים אנלוגיים וניתן להניח בודאות שתוך מספר שנים קצר יוסרו הערוצים האנלוגיים ויסופקו רק השידורים הספרתיים".
בקיצור, היום הם דאגו שלא תוכלו להנות מלונדון וקירשנבאום, ובעתיד מימלא גם לא מארץ נהדרת של ערוץ 2 ומהיורוליג של הערוץ הראשון.
אז מה נותר לשאול... היה מכרז או לא היה. ואם היה אזי עד מתי חברת הכבלים תחזיק אותנו בגרון. פנינו שוב ליחיאל שאבי ממשרד התקשורת, וזה האיר את עיננו, איזה מכרז ואיזה נעליים והוא ממשיך להתעקש על הסכם דימיוני שנחתם בין העיריה לקבלנים והכבלים.
שאבי: "המכרז היחידי שבוצע ע"י המשרד לשידורים בכבלים היה לאזורי זיכיון, דבר שבוצע בשנות השמונים ובו לא היתה כמובן התייחסות לענין מחויבות לספק ערוצים גם לתושבים שאינם של מנויי הזכיין באזור מודיעין ומכבים רעות. היוזמה כאמור היתה של העיריה. בשנת 2002 הזכיוניות הוחלפו לרישיונות שניתנו לחברות הכבלים וזאת ללא מכרז. הרשיונות ניתנו ל- 15 שנה. רק להוט יש בשלב זה רישיון לשידורי כבלים. המשרד לא היה שותף להחלטה של עירית מודיעין ולא היה מעורב בהסכמים עם הקבלנים ועם חברת תבל. כאמור המשרד לא היה מעורב בהסכמים שבין העיריה לקבלנים ולהוט. ההסכמים לא הועברו למשרד וכמובן שלא אושרו על ידו. לכן לא ידועה לנו תקופת ההסכם".
בקיצור שבנו לנקודת ההתחלה. מכל חילופי התגובות מה שעולה בברור זה שמשרד התקשורת בעצם לא טרח לדאוג לתושבים במכרז שהוא הוציא, ומפיל את זה על העירייה, שם ככל הנראה אולי היו הסכמות בעל פה עם שכטר אבל הסכם ממש אין.
ואם כך מדוע בעצם שחברות הכבלים יסכימו לספק לתושבים שירותים בחינם, כשהם יכולים לגבות מהם כסף וכשזה לא תנאי במכרז שלהם. משרד התקשורת לא דאג לזה בהסכם שלו, ומצפה שהעירייה תצליח להוציא את זה מהקבלנים.
אז אומנם הרישיון של הוט יפוג רק בעוד 10 שנים, אלא שהרבה לפני כן, יחויבו חברות הכבלים להפסיק עם השידור האנלוגי ואז תישאר לכם הברירה: הוט - יס או שהטלויזיה שלך תהפוך לרהיט מת.
ולסיכום: אתה, את שאינכם מעונינים להתחבר לאף חברה, או שחוברתם ללוין או להוט. זכותכם לפנות למוקד הוט מודיעין: 180-177-0770 או לפקס 077-078293.
הכותב, קובי אור, הינו כתב מקומון "גל גפן" מודיעין.