טופס 106: יותר מתלוש שכר – המפתח להחזרי מס ולשקט נפשי
הכותבת הינה שולמית נוי ממודיעין, מומחית בהנהלת חשבונות, מנהלת את תחום החזרי המס לשכירים ואחראית על מחלקת הנהלת החשבונות לעצמאים. טופס 106 ותלוש המשכורת הם מסמכים חשובים ביותר בחייו הפיננסיים של כל שכיר בישראל. הבנה נכונה של מסמכים אלו יכולה לחסוך לך כסף רב, לעזור לך לתכנן את עתידך הכלכלי בצורה טובה יותר, ולהבטיח שאתה מקבל את כל הזכויות המגיעות לך כעובד. בטור זה נסקור את המידע החשוב ביותר שעליך לדעת על שני מסמכים אלו.
# מידע חשוב בטופס 106 ותלוש משכורת
## מבוא
בשני הטפסים מפורטים **פרטים מלאים** שלך ושל המעסיק. חשוב לוודא שהמידע מדויק. כולל: מין, מצב משפחתי, ילדים, תקופת העסקה, ותק, אם יש מעסיק נוסף. לכל אלה יש השפעה על המיסוי. הנתונים מעודכנים מידי שנה על ידך ובאחריותך (העובד) בטופס 101 שאתה ממלא בתחילת שנה/העסקה. ניתן לעדכן שינויים.
## טופס 106
טופס 106 הוא דו"ח שנתי שמעביד חייב למסור לכל עובד (עד אפריל בשנה העוקבת) ומכיל את המידע המדווח ע"י המעסיק לרשויות (מס הכנסה וביטוח לאומי).
טופס זה מסכם את כל תלושי המשכורת וכולל את המידע הפיננסי הקשור להעסקתך בשנת המס הרלוונטית. אם עבדת אצל יותר ממעסיק אחד בשנת המס, יהיה 106 מכל מעסיק. גם אם עבדת יום אחד בשנה אצל מעסיק, אם הוציא לך תלוש, חייב לשלוח לך 106.
### מידע חשוב המופיע בטופס 106:
- **פרטי השכר השנתי** - סך כל המשכורת ברוטו ששולמה לך במהלך השנה, לרבות תשלומים נוספים כמו שעות נוספות, דמי הבראה, הסכמי שכר וכו’ (מהמעסיק הזה בלבד).
- **ניכויי מס הכנסה** - מסומן ב"סעיף 42" - סכום המס שנוכה מהמשכורת שלך במהלך השנה. חשוב לדעת כמה מס ניכו לך, גם אם זה תמיד נראה הרבה... אם אין מספר בסעיף זה, סימן שלא ניכו לך מס הכנסה בשכר השנה.
- **הפרשות לפנסיה וקרן השתלמות** - סכומי ההפרשות שהופרשו על ידי המעסיק לקרן הפנסיה (חובה) קרנות ההשתלמות (רשות) יש בהן אחוזים מהשכר על חשבון המעסיק, וחלק מנוכה מהמשכורת של העובד כל חודש. מקובל שהמעסיק "שם בצד" קרן פיצויים, גם זה צריך להיות מפורט וברור. חשוב לוודא שההפרשות נעשו בהתאם לבסיס החוק או הסכמי העבודה.
- **זיכויים ונקודות זיכוי** - אלה בצד ה"טוב" של חישוב מס הכנסה. לנקודת זיכוי יש ערך כספי קבוע (בשנת 2025 נקודה שווה 2,904 ₪). חישוב נקודות זיכוי כולל בסיס על פי חוק: לכל תושב ישראל 2.25 נקודות זיכוי לגבר ו 2.75 לאשה. על הבסיס מתווספות נקודות זיכוי בגין ילדים, תשלום מזונות, משפחה חד הורית, לימודים אקדמיים ועוד.
זיכויים הם הטבות שאינם באים לידי ביטוי בנקודות קבועות אלא בחישוב על פי אחוזים (לדוגמא ישוב מזכה, תרומות 35%, הלוואות או הפרשה לגמל/השתלמות, ביטוח חיים 25%). - **תשלומי ביטוח לאומי (ביטו"ל) וביטוח בריאות** - סכומי הניכויים לביטו"ל וביטוח הבריאות שנוכו משכרך, ועוד הסכום שמשולם ע"י המעסיק. החישוב הוא אוטומטי ע"י תוכנת השכר, אבל במצבים של ריבוי מעסיקים, יכולה להיווצר בעיה, כי יש 2 מדרגות שכר בלבד לחישוב זה.
ממשכורת העובד מנוכה לביטו"ל 4.27% או 12.17% ובנוסף המעסיק מעביר 4.51% או 7.6% מהשכר.
## תלוש המשכורת - המפה החודשית שלך
תלוש המשכורת מגיע מדי חודש ומפרט את המידע הכספי הנוגע לאותו חודש עבודה (לעומת טופס 106 שהוא סיכום שנתי).
### מידע ומונחים חשובים בתלוש המשכורת:
- משכורת ברוטו - הסכום הכולל לפני ניכויים, כולל שכר בסיס, פירוט שעות נוספות, דמי הבראה, החזרי הוצאות, שעות תעשיה/בטחון, הסכמי שכר וכו’.
"שכר קובע" לצורך ההפרשות עשוי לכלול שכר בסיס ללא תוספות, הטבות ושעות נוספות. - ניכויי חובה - מס הכנסה, ביטוח לאומי וביטוח בריאות שנוכו משכרך. שלשת אלה מופיעים ביחד. תמיד יהיה ביטוח לאומי ובריאות. אם *לא* כתוב מס הכנסה, סימן שלא ניכו לך מס הכנסה בשכר החודש.
- ניכויים אחרים - הפרשות לפנסיה, קרן השתלמות, ביטוחים למיניהם והחזרי הלוואות אם ישנן, עפ"ר כתוב לאיזו קופה מופרשים וזה חשוב מאד, כדי שתדע היכן החסכון שלך!
- משכורת נטו - הסכום הסופי שמגיע לחשבון הבנק שלך לאחר כל הניכויים.
- ימי חופשה וימי מחלה- מעקב אחר יתרת ימי החופשה והמחלה העומדים לרשותך. חשוב לעקוב ולבדוק. בשוטף זה אולי נראה לך זניח, אבל לפעמים "חובה" לנצל חופשה בתוך שנת המס, ובסיום העסקה זה שווה הרבה כסף.
- סכומים מצטברים מתחילת השנה. אם זהו התלוש האחרון מהמעסיק, הסכומים המצטברים יכולים להיות רלוונטים על מנת לקבל מושג לגבי הכנסות השנה או הכנסה ממוצעת, או לתיאום מס עבור המעסיק הבא.
## טיפים חשובים לבדיקת המסמכים
### טיפום לבדיקת טופס 106 :
- **בדוק את הזיכויים** - ודא שכל נקודות הזיכוי שמגיעות לך אכן נלקחו בחשבון.
- **בחן את ההפרשות הסוציאליות** - ודא שההפרשות לפנסיה ולקרן השתלמות תואמות את מה שסוכם בחוזה העבודה שלך.
- **השווה לשנים קודמות** - בדוק שינויים משמעותיים בהכנסותיך ובניכויים משנה לשנה. ב106 הסכומים מבטאים סיכום שנתי, ולא תראה תנודות חודשיות (כגון בונוס או חלילה טעות).
- **שמור את הטופס** - שמור את טופס 106 למשך לפחות 7 שנים, כיוון שהוא עשוי להידרש לצורך הגשת בקשות להחזרי מס גם בשנים מאוחרות יותר.
וטיפ נוסף על הדרך – את טופס 161 (לא להתבלבל..) שמפרט את כספי הפיצויים הפטורים ממס, אותו תקבל מהמעסיק בסיום ההעסקה – חשוב חשוב לשמור! הטופס חשוב למשיכת כספי הפיצויים אבל גם במשיכת כספי הפנסיה (כן, בגיל 64/67 !!!) חשוב ממש.
### טיפים לבדיקת תלוש המשכורת:
- **בדוק את הפרטים האישיים**
- **בדוק את נתוני הבסיס** - ודא ששכר הבסיס שלך נכון ושקיבלת תשלום עבור כל השעות שעבדת.
- **בחן את הניכויים** - ודא שהניכויים תואמים את מה שסוכם בחוזה העבודה שלך ואת הוראות החוק.
- **בדוק תשלומים מיוחדים** - ודא שקיבלת תשלום עבור חופשות, מחלות, דמי הבראה וכל זכות אחרת המגיעה לך.
- **עקוב אחר שינויים** - שים לב לשינויים פתאומיים בתלוש משכורת מחודש לחודש ובדוק את הסיבה. חישוב המס משתנה בהתאם להכנסה, על בסיס חודשי.
## סיכום
הבנת המידע בטופס 106 ובתלושי המשכורת היא כלי חשוב בניהול הפיננסים האישיים שלך. בדיקה של מסמכים אלו יכולה לחסוך לך כסף רב ולהבטיח שאתה מקבל את כל הזכויות המגיעות לך. אם אתה מתקשה בהבנת המסמכים, כדאי להתייעץ עם רואה חשבון או יועץ מס שיוכל להדריך אותך.
זכור כי בענייני מיסים ושכר, ידע הוא כוח. ככל שתבין יותר את המסמכים הללו, כך תוכל לקבל החלטות פיננסיות טובות יותר ולנהל את כספך בצורה חכמה יותר.
**הערה חשובה:** המידע במאמר זה הוא כללי בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי. בכל שאלה או בעיה ספציפית מומלץ להתייעץ עם רואה חשבון או יועץ מס מוסמך.
המיניסייט שלי 052-26505456