מה ההבדל בין חלב ישראל לעכו”ם?
העובר בחנויות או בסופרים השונים עשוי לראות שעל מוצרים רבים ישנה חותמת כשרות בה נאמר ”כשר לאוכלי אבקת חלב נכרי”. אמירה זו שייכת לדיון רחב בנוגע לחלב עכו”ם, ובמאמר זה נרחיב מעט אודות ההבדל בין חלב ישראל לחלב עכו”ם
העובר בחנויות או בסופרים השונים עשוי לראות שעל מוצרים רבים ישנה חותמת כשרות בה נאמר "כשר לאוכלי אבקת חלב נכרי". אמירה זו שייכת לדיון רחב בנוגע לחלב עכו"ם, ובמאמר זה נרחיב מעט אודות ההבדל בין חלב ישראל לחלב עכו"ם.
אז למי ששואל מה זה חלב נכרי בעצם? חלב עכו"ם (=עובדי כוכבים ומזלות), הקרוי גם "חלב גוי" או "חלב נכרי", הינו חלב שנחלב על ידי גוי ללא השגחה של יהודי. במסכת עבודה זרה נאסר לשתות חלב עכו"ם משום החשש שהגוי עירב בחלב שלפנינו חלב של בהמה טמאה. מסיבה זו, אין צורך בהשגחה רציפה של היהודי על גבי הגוי, ודי בהשגחה כללית אשר תרתיע את הגוי ותמנע ממנו לערב את החלב הכשר בחלב של בהמה טמאה.
איסור חלב עכו"ם בימינו
במציאות המודרנית, תעשיית המזון נעשית תחת פיקוח הדוק מטעם השלטונות, והחשש להחלפת החלב או להכנסת רכיבי מזון אחרים הולך ומצטמצם. מסיבה זו, יש רבנים שהורו שניתן לסמוך על השגחת השלטונות אשר תחליף את השגחת היהודי, וממילא במדינות מפותחות מותר יהיה לשתות חלב עכו"ם שנחלב ללא השגחה. הר’ פיינשטיין נחשב לפוסק העיקרי שהתיר שתיית חלב עכו"ם במדינות מודרניות, ובעקבותיו צועדים כיום פוסקים נוספים. כמובן שהיתר זה מתייחס לחלב מבהמה כשרה בלבד.
גבינת עכו"ם
בנוסף לאיסור חלב עכו"ם, הוסיפו חז"ל לאסור גבינת גויים משום שהגויים נהגו להעמיד את הגבינה בקיבה של נבלה. גזרה זו נוהגת למעשה עד ימינו אנו, ולפי רוב הפוסקים היא חלה גם כאשר ידוע שלא נעשה שימוש באנזימים מן החי או בחומרים שאינם כשרים. בהמשך המאמר עוד נשוב ונפגוש את איסור גבינת עכו"ם.
אבקת חלב נכרי
האיסורים שהוצגו לעיל מתייחסים לחלב בשתי צורותיו הבסיסיות – חלב נוזלי וגבינה. התפתחות תעשיית המזון הובילה לכך שבמוצרים רבים נעשה שימוש בחומר חדש הקרוי "אבקת חלב". חומר זה אינו מופיע בדברי רבותינו, והדרך בה יש להתייחס אליו נתונה במחלוקת – יש הטוענים שאבקת החלב אסורה בדומה לחלב עכו"ם, ויש הטוענים שאבקת החלב יצאה מכלל חלב, וממילא היא מותרת. המצדדים להקל מצרפים את התרו של הר’ פיינשטיין, כך שאבקת חלב נכרי מותרת הן מצד זה שהתקיים פיקוח מצד השלטונות, והן מצד זה שהיא אינה חלב כלל.
קזאין
חומר נוסף הנוגע לענייננו הינו התוסף "קזאין" המופק בצורה של אבקה באמצעות הוספת חומצה לחלב. גם בנוגע לתוסף זה קיימת מחלוקת האם להתייחס אליו כחלב, או שמא מדובר בגבינה, וממילא חלים עליה איסורי גבינת עכו"ם.
לקטוז
בדומה לקזאין, במוצרי מזון רבים נעשה שימוש בלקטוז אשר הופרד מהחלב או ממי הגבינה באמצעות סינון עדין. לקטוז אשר הופק באמצעות סינון החלב נחשב לרוב הפוסקים כחלב ממש, ואילו לקטוז המופק ממי גבינה נחשב כגבינה ואסור באכילה.
קרדיט תמונה: Pixabay
דברו איתנו ב | |
רוצים עוד פרטים? כנסו! |