גילוי נאות: כך תיזהרו ברכישת רכב יד שנייה
אילו בדיקות יש לבצע כאשר קונים רכבים יד שנייה, ומה ההגנות הקיימות בחוק לקונים?
פזי גולדברג, תוכן שיווקי בשיתוף Carwiz
רכישת רכב יד 2 בישראל היא תהליך מורכב שלרוב מלווה בחשש מצד הקונה באשר לטיבו האמיתי של הרכב אותו הוא קונה. למרבה הצער, אחת הסוגיות הנפוצות שנתקלים בהם בתהליך הזה, שחלקן אף מגיעות לבתי המשפט, היא הסתרת מידע מהותי בנוגע למצבו של הרכב, אם למשל היה מעורב בתאונה או זהות הבעלים הקודמים שלו וכמה קילומטרים נסע.
החוק בישראל ניסה לתת מענה בדיוק למצבים כאלו וקבע כי חובת המוכר לגלות את כל מה שידוע לו. מה זה בדיוק אומר? החוק מחייב את המוכר לגלות פרטים מהותיים לגבי הרכב שעלולים להשפיע על מחירו הריאלי – הקילומטראג’, מס הידיים שעבר וסוגן, ליקויים הקיימים ברכב, כולל כאלו שמקורן בתאונות עבר. על מוכר הרכב להציג לקונה מסמך גילוי נאות בכתב, שבו הוא מפרט את כל פרטי המידע המהותיים והאמיתיים של הרכב. העובר על החוק יהיה חשוף לקנות ולתביעות משפטיות.
עם זאת החוק מתייחס רק למוכר שהוא סוחר רכבים ולא חל על מוכר פרטי, ולכן אינו יכול לסייע במקרה של רכישת רכב משומש מאדם פרטי. כך או כך, בכל עסקה של רכבים יד שנייה, באחריות הקונהגם לאמת את דבריו של המוכר כמיטב יכולתו, ולבדוק מה מצבו האמיתי של הרכב.
איך כל זה מתבצע? באמצעות סדרה של בדיקות שחלקן אףניתנות לביצוע בקלות ובאופן מקוון. בכתבה זאת, אם כן, נפרט את הבדיקות העיקריות שיש לבצע על מנת לוודא את כשרות העסקה. בואו נתחיל:
נתוני המוכר והרכב מול רישיון הרכב
בקשו מהמוכר להפיק רישיון רכב מעודכן ובדקו כי המוכר הוא בעל הרכב כפי שמצוין ברישיון. במידה ולא – שאלו מה הקשר שלו למוכר ובקשו לראות תעודת זהות וייפוי כח.
אחרי שוידאתם כי המוכר הוא אכן הבעלים הרשומים של הרכב, בדקו גם את הרכב – האם זה הרכב המצוין ברישיון הרכב? בדקו על פי מספר הרישוי, מספרי הזיהוי על המנוע, הצבע, הדגם ושנת הייצור. וודאו האם המוכר רשום כבעלים פרטיים של הרכב או שהרכב שייך לחברת השכרה, ליסינג או חברה מסחרית אחרת.
עוד נתון המופיע ברישיון הרכב הוא הנסועה –הקילומטראז’, וודאו שהוא תואם למה שרשום במונה הרכב. באתר משרד התחבורה ישנו גם מאגר היסטוריית כלי רכב משנת ייצור 2017 ואילך. שם תוכלו לקבל מידע לא רק על כמות הנסועה של הרכב, אלא גם על שינויים שעבר (צבע, סוג מנוע, רוחב צמיגים) ובעלויות קודמות.
כל הבעלים הקודמים
במאגר של משרד התחבורה ניתן לקבל גם מידע על בעלויות קודמות, כולל סוג הבעלות (פרטי, שוכר וכו’)ומועד העברת הבעלות. כך אפשר לוודא מספר הידיים שהרכב עבר וסוגי הבעלות תואמים למידע שנמסר על ידי המוכר.
מועד טסט אחרון והקילומטראז’ הרשמי
בדיקה נוספת שכדאי מאד לבצע היא לוודא כי הקילומטראז’ שנמסר לכם תואם לקילומטראז’ הרשום בטסט האחרון. זו גם הזדמנות מצוינת לוודא מתי היה הטסט האחרון בוצע ולהכניס גם את הנתון הזה לשיקולי מחירו של הרכב המשומש. אם הרכב ללא טסט תקף, לא ניתן יהיה לבצע העברת בעלות.
עבר ביטוחי לבדיקת מעורבות בתאונות
בקשו מהמוכר להוציא דוח תביעות ממרכז הסליקה של חברות הביטוח. רק המוכר יכול לעשות זאת וזה גם יעלה סכום סמלי של כ-10 ₪, אך תקבלו שפע של מידע על הרכב שאתם מתכוונים לקנות. תיקון רכבים לאחר תאונה, בוודאי משמעותית, הוא הוצאה לא קטנה שלרב מלווה בתביעה של חברת הביטוח.
אולי לא תוכלו לראות את התאונות עבורן המוכר שילם מבלי לערב את חברת הביטוח, אך במידה והוגשה תביעה בעשור האחרון – תגלו זאת ותוכלו לשער מה מידת הנזק באופן עקיף. האם הייתה ירידת ערך? האם הרכב הוגדר בעברו כאובדן גמור או אובדן גמור להלכה? שימו לב כי המידע כאן רלוונטי בעיקר עבור מוכרים פרטיים – לא כל חברות ההשכרה מבטחות את הרכבים בביטוח מקיף ולא כל פגיעה מסתיימת בתביעה – לכן חשוב להקפיד לבדוק את הרכב גם במכון רישוי, לאחר שעבר סינון ראשוני זה.
האם הרכב משועבד?
בדיקה נוספת שכדאי לבצע היא במאגר רשם המשכונות במשרד המשפטים– שם תוכלו לבדוק שהרכב אינו ממושכן לטובת חברת מימון או בנק וכי המוכר סיים לשלם עבורו ואין לו חובות עומדים לגביו.
מכון בדיקה מורשה ומוסך
ראיתם את הרכב באור יום, עשיתם נסיעת מבחן, הרמתם את מספר המנוע ועשיתם את כל הבדיקות המקוונות שיכולתם לעשות – מה עכשיו? עכשיו בוחרים מכון בדיקה מורשה שאתם סומכים עליו (לא אחד שהמוכר המליץ עליו) ולאותם רכבים שאתם כבר ממש שוקלים לקנות – משקיעים את הכסף בבדיקה מפורטת במכון בדיקה מורשה, שם כבר קרוב לוודאי תגדלו את מה שהמוכרים מסתירים.
אם בדו"ח הבדיקה מפורטים ליקויים כלשהם, כדאי להתייעץ עם אנשי המוסך, לבדוק איתם עד כמה הדברים חמורים וכמה יעלה לתקן את הליקויים שצוינו. זה יעזור לכם במשא ומתן על מחירו של הרכב אל מול הקונה.
בקשו מהמוכר גם את היסטוריית הטיפולים של הרכב, כך תוכלו להתרשם מרמת התחזוקה שלו.
סיכום
למוכר הרכב יש אחריות של גילוי נאות, במיוחד כאשר מדובר בסוחרי רכב או חברה הסוחרת ברכבים יד שנייה. החוק קבע הגנות לקונה בקניית רכב יד שנייה מחברה העוסקת בכך, אך גם לקונה ישנה אחריות. קונה אקטיבי ועירני יגדיל את הסיכוי לרכישה בטוחה של רכב משומש, והנאה עתידית מהרכב שרכש.
* הכתבה כוללת תוכן שיווקי מטעם קארוויז שהינו מותג של מימון ישיר. אין בפרסום המידע משום המלצה או מתן ייעוץ, והמידע אינו מחליף היוועצות באנשי המקצוע הרלבנטיים. קבלת החלטה כלשהי על סמך האמור לעיל היא על אחריות הגולש בלבד. מספר רישיון 54414.