מנהג תפילת השל”ה
”תפילת השל”ה” קרויה על שמו של רבי ישעיה הלוי הורוביץ, בעל ה”שני לוחות הברית” (השל”ה הקדוש), מחכמי ומנהיגי יהדות אשכנז במאות ה-16 וה-17
"תפילת השל"ה" קרויה על שמו של רבי ישעיה הלוי הורוביץ, בעל ה"שני לוחות הברית" (השל"ה הקדוש), מחכמי ומנהיגי יהדות אשכנז במאות ה-16 וה-17. השל"ה הקדוש, שהיה מפורסם בעומק תורתו ובחום אהבתו לישראל, חיבר תפילה מיוחדת עבור הוריו של כל דור, בה יוכל כל אב ואם להתחנן לריבון העולמים על הצלחתם הרוחנית והגשמית של ילדיהם.
בתוך התפילה בולטים רגשי ענווה, אהבה וכיסופים לרווחת הדורות – לא רק לפרנסה ובריאות, אלא בראש ובראשונה לאמונה טהורה, ליראת שמיים, ולמידות טובות. השל"ה ביקש שהתפילה תיאמר מתוך כוונה עמוקה, כאשר הלב מלא אהבה ודאגה לילדים, ומתוך תקווה שברכת שמיים תלווה אותם בכל מעגלי חייהם.
זמן אמירת התפילה – ערב ראש חודש סיון
במסורת ישראל התקבע במיוחד המנהג לומר את תפילת השל"ה בערב ראש חודש סיון – הזמן בו עם ישראל התכונן לקבלת התורה בהר סיני. זהו זמן של תפילה על הדור הבא, שיזכה לאור התורה ולקיום המצוות, ושייחשב ראוי להמשיך את השלשלת היהודית. עם זאת, רבים נוהגים לאומרה גם בזמנים נוספים.
מהות התפילה – לא רק סגולה, אלא דרך חיים
תפילת השל"ה איננה "קמיע" שנאמר ונשכח, אלא קריאת לב עמוקה. ההורה פונה לאלוקים ומבקש: "יהי רצון שתשרה השכינה במעשה ידינו, ותאיר דרכם של ילדינו באור התורה, ביראת שמיים ובמעשים טובים." בתפילה זו יש זעקה עדינה – בקשה שגם בימי בלבול וחושך, תישאר בליבם של הנאמנות לערכים, לאמת פנימית ולחסד. כך הופכת התפילה למעין מסר חינוכי וערכי, שמלווה את הבית ומעניק לו זהות ושורשים.
עוצמת המנהג – חיבור הדורות, חיזוק המשפחה
חוזק המנהג טמון לא רק במילים הנשגבות או במעמדו של השל"ה עצמו, אלא ברגש שהוא יוצר. תפילת השל"ה מאחדת הורים מכל הדורות, מכל העדות וכל הסגנונות – כולם ניצבים יחד ומבקשים על ילדיהם. יש שמוסיפים לתפילה שמות פרטיים של ילדיהם, יש שמבקשים גם על נכדים ודורות עתידיים, ויש ששוזרים בה גם תפילה למי שטרם זכה לפרי בטן.
העוצמה של התפילה היא גם בהזדמנות להתבוננות – ההורה עוצר, חושב מה הוא באמת מאחל לילדיו, מנתב את אהבתו למילים ולכוונה. במובן זה, תפילת השל"ה אינה רק בקשה לגורל טוב, אלא קריאה פנימית להורה עצמו – להוות דוגמה, להשקיע חום וחינוך, ולזכור שתפילה ועמל הולכים שלובי זרוע.
במעגל החיים – מסורת חיה ובועטת
בקהילות רבות נהוג להתכנס בערב ראש חודש סיון, לומר את התפילה במניין, ולעיתים אף להוסיף דברי חיזוק. יש הורים ששומרים אותה בתוך הסידור, אחרים תולים אותה בבית. גם כיום, שבו אתגרי החינוך רבים, שבתפילה זו מונחת תקווה שקטה ושורשית – שהאמונה, הערכים והאהבה ימשיכו ללוות כל ילד וילדה, גם כשיפרשו כנפיים ויפנו לדרכם העצמאית.
סיכום – תפילה שמחברת, מחבקת, ומנחה
תפילת השל"ה איננה עוד דף בסידור – זו הזדמנות, מסורת חיה, והבעת אמון בכוחה של תפילה ובגדולתו של החיבור בין דורות. במילים עדינות, מתוך לב הורה אוהב, היא מבקשת להאיר שבילים עבור הדור הבא. היש מסר חזק מזה? – שבכל עת, ובעיקר בימי התחלה, נישא ידיים ונאמר: "יהי רצון שיתקבלו רחמיך על ילדינו, ושיזכו להצליח בגשמיות וברוחניות, להיות בריאים, שמחים, ולמלא את ייעודם בעולם." למידע נוסף כנסו לאתר המאיר לארץ.