איך להיראות מקצועי ומה זה בכלל מראה מקצועי
כולנו יודעים שיש הבדל בין לבוש רגיל, יומיומי וקז’ואלי ובין לבוש מקצועי, מכובד או רשמי יותר. אבל מעבר להבנה הבסיסית הזו, מה זה באמת אומר ”להיראות מקצועי” ואיך מגיעים למראה מקצועי?
כולנו יודעים שיש הבדל בין לבוש רגיל, יומיומי וקז’ואלי ובין לבוש מקצועי, מכובד או רשמי יותר. אבל מעבר להבנה הבסיסית הזו, מה זה באמת אומר "להיראות מקצועי" ואיך מגיעים למראה מקצועי?
אומנם בישראל פחות נהוג להתעכב על לבוש רשמי, אבל גם פה רובנו נגיע לראיון עבודה או לפגישת עסקים כשאנו לבושים בצורה מקצועית: מכנס ארוך כלשהו, חולצה מתאימה (לכל הפחות טי שירט; לרוב מכופתרת) וכמובן נעליים סגורות ללא כפכפים (לכל הפחות נעלי סניקרס בצבעים סולידיים יחסית).
במדינות אחרות בעולם המושג "להיראות מקצועי" דורש קצת יותר יחס, אם כי הנורמות גם בתחום זה הולכות ומיטשטשות אל עבר המראה הקז’ואלי. עם זאת, יש כמה כללי אצבע שכדאי להיצמד אליהם אם ברצוננו להשאיר את הרושם הנכון על הצד השני. מומחי האופנה לגבר של יוסי בן נון עם כמה עצות מקצועיות.
פירוק המונח "מראה מקצועי"
מצד אחד, הביטוי "מראה מקצועי" בדרך כלל מציף לנו אינטואיטיבית אנשי מקצוע שמוגדרים על ידי הלבוש שלהם: עורכי דין ואנשי עסקים בחליפות, אנשי רפואה בחלוקים לבנים או מדי סקראבס, שופטים עם גלימות, שפים וטבחים עם מדים לבנים, אנשי כוחות הביטחון במדים ייצוגיים וכן הלאה. מצד שני, אותו ביטוי בדיוק יכול להעיד על מישהו באופן כללי שנראה כאילו "הוא יודע מה הוא עושה".
כאן נעסוק במונח הזה במובן השני. כלומר, איך להיראות מקצועי במובן של "יודע מה הוא עושה" - בלי קשר לתחום העיסוק האמיתי. מכיוון שלבוש יכול לשדר (ואכן משדר) הרבה מסרים לא מילוליים ואפילו תת-הכרתיים, ניתן להגיע למראה מקצועי מכובד שיספק את הרושם הראשוני הדרוש.
אגב, שני הפירושים לביטוי הנ"ל כרוכים בעולם התעסוקה בדרך כלשהי - מה שמראש מרמז על משמעותם. כמובן שהפרשנות והמשמעויות משתנים בהתאם לנורמות המקובלות בחברה בה אנו נמצאים, כמו גם לנורמות הרלוונטיות לתחום העיסוק שלנו (רופא, עורך דין וכו’).
סקאלת הרשמיות
בין לבוש יומיומי לחלוטין לחוף הים, ללבוש מקצועי וכן ללבוש רשמי ומכובד לאירועים - יש טווח רחב של אפשרויות. טווח זה נקרא באנגלית Formality Scale - סקאלת הרשמיות. הכללים כאן פשוטים מאוד להבנה: מי שלובש ג’קט בדרך כלל ייראה מקצועי יותר ממי שלובש חולצה ומכנס בלבד; מי שלובש חליפה מלאה עם עניבה, ייראה יותר מכובד ורשמי ממי שלובש ג’קט בנפרד מחליפה.
אבל למרות זאת, יש כאן הבדל קטן שצריך להדגיש: "יותר רשמי" אין בהכרח משמעו גם "יותר מקצועי". אם נגיע לראיון עבודה עם חליפת חתן מעוצבת בהחלט ניראה רשמיים ומכובדים - אבל לא ניראה מקצועיים. במקרה כזה, צריך (שוב כפי שאמרנו קודם) להכיר את הנורמות המקובלות בחברה בה נמצאים ובתחום המקצועי בו עוסקים.
מצד אחד אפשר להיראות מקצועי אם לובשים דברים פשוטים כמו חולצת פולו ומכנס מחויט; מצד שני אפשר להיראות ממש לא מקצועי גם אם לובשים חליפה בצורה מרושלת. מידת הרשמיות לא תמיד חופפת למראה מקצועי, אבל בהחלט יש ביניהם נקודות השקה.
מה ללבוש כדי להיראות מקצועיים
מראה עיניים משאיר רושם ראשון, ולעיתים קרובות מקבע יחס של אחד לאחר על סמך אלמנטים ויזואליים בלבד. עוד טרם פתחנו את הפה או לחצנו יד, המראה החיצוני שלנו יקבע מה הצד השני יחשוב עלינו, ויותר חשוב על החברה או העסק שאנו מייצגים.
אומנם זה מתרחש בצורה אוטומטית לחלוטין ולא ניתנת לשליטה; אבל מה שכן אפשר לעשות הוא להיראות מקצועי בהתאם לחוקי המשחק. אופציה ראשונה היא להסתכל על אחרים במקום העבודה ולהסיק את המסקנות הדרושות.
אופציה שנייה היא לדעת מראש לאן אנו מגיעים. אם מדובר במשרד עורכי דין, ככל הנראה נתבקש להתלבש בצורה יותר רשמית ומקצועית; לרוב חולצה מכופתרת, מכנס מחויט ואולי אפילו מקטורן חליפה. אם מדובר במרפאה או בבית חולים, נתלבש בהתאם לתחום העיסוק הרפואי; וכן הלאה.
אופציה שלישית היא להתלבש בצורה מקצועית בלי קשר לתחום העיסוק שלנו. כמובן שגם פה יש כללים לא כתובים בהתאם לנורמות המקובלות בחברה בה נמצאים. לדוגמה, איש לא יחשוב שאתם נראים מקצועיים במכנס קצר ובסנדלים.
בנוסף, להיראות מקצועי משמעו להעביר תחושה שאתם יודעים מה אתם עושים (מבינים עניין, כמו שנהוג לומר אצלנו). כאן יש שילוב בין הלבוש שמשדר מקצועיות ובין צורת ההתנהלות שלכם. כלומר, לביטחון עצמי יש חלק משמעותי ביצירת מראה מקצועי. קחו זאת מראש בחשבון, ושלבו יחד עם הלבוש המתאים ביותר.
קרדיט לתמונות PIXABAY
דברו איתנו ב | |
רוצים עוד פרטים? כנסו! |