שלום לך,
אני שמחה על השאלה מכיון שלאחרונה אני פוגשת אנשים רבים שחווים חרדות הקשורות בעניינים רפואיים. יתכן שמגפת הקורונה שמלווה את כל העולם כבר כמעט שנתיים והדיבור האינטנסיבי באמצעי התקשורת על הנושא הזה, מגבירים את התופעה אצל אנשים רגישים.
חרדה סביב עניינים רפואיים, כמו כל חרדה אחרת, עלולה להפריע מאד לחיי היומיום של האדם עצמו ואף של הסובבים. התופעות הפיזיולוגיות שמלוות את החרדה והמתח בד"כ מאד לא נעימות ואפילו מבהילות לעיתים. החרדה עלולה להשפיע על החיים בדרכים שונות וכל אדם חווה זאת באופן שונה. לעיתים נראה ניסיון להמנעות מחשיפה לכל דבר הקשור בבריאות ורפואה כולל המנעות מבדיקות וטיפולים הכרחיים. לעיתים נראה צמצום עד כדי המנעות ממפגשים חברתיים ואפילו מיציאה לעבודה כדי שלא להדבק או מחשש להתקף חרדה בנוכחות אחרים.
החדשות הטובות הן שחרדה אינה גזרת גורל ואפשר לטפל ולהקל את הסימפטומים בהדרגה עד להפסקתם. הטיפול מורכב משני ערוצים במקביל. האחד הוא מתן כלים בהם ניתן להעזר באופן מיידי, להרגעה והפחתת מתחים סביב גורמי החרדה עצמה ובחיי היומיום בכלל. במקביל נלמד את החרדה הספציפית שלך, איך היא "מתנהגת" - מה מקפיץ אותה, מתי, כמה זמן היא נמשכת וגם מה קורה לך מבחינה רגשית, קוגניטיבית ופיזית בזמן שהחרדה עולה. מכאן נברר איך ועל מה המצב הזה משפיע, לאיזה תפקודים מפריע ומה היית רוצה שיקרה אחרת. לסיכום - יש עבודה לעשות אבל היא בהחלט אפשרית ולרוב התהליך אינו ממושך.
לענין ההיפוכונדריה- אני לא מאבחנת ובכל מקרה, לשיטתי, כל אדם הוא ייחודי והקיטלוג תחת כותרות כאלה ואחרות אינו תורם לתהליך השינוי.
מקווה שתשובתי מועילה לך ונותנת מקום לאופטימיות,
שלך,
שירה רות הרפז
0522784639