שלום רפאל,
הליך גירושין יכול להתנהל בישראל בשתי ערכאות: בית הדין הרבני ובית המשפט לענייני משפחה. לחלק מהסוגיות בהליך הגירושין יש סמכות מקבילה והן יכולות להתנהל במי משתי הערכאות ולחלק לא. למשל כל נושא הגט והכתובה יכול שיהיה נדון רק בבית הדין הרבני. ההבדלים בין שתי הערכאות, בכל סוגיה וסוגיה בהליך הגירושין, עשויים להוביל לתוצאות משפטיות אחרות, מכאן החשיבות הרבה לשאלה לאיזו מבין הערכאות רצוי שנפנה ובאיזו סוגיה כמובן. ומכאן כמובן נובע ה- "מרוץ" אחר הערכאה אשר תדון בסוגיה הרלוונטית. "מרוץ" זה נהוג לכנותו כ- "מרוץ סמכויות".
השוני העיקרי בין שתי הערכאות הוא בהתייחסות המוטב במי מהערכאות השיפוטיות השונות לסוגיה העומדת בפניו. בבית המשפט לענייני משפחה ההתייחסות היא עניינית יותר עם דגש על חוק ופסיקה כאשר בית הדין הרבני נוטה להתייחס לנושא האשמה ולסיבה לפירוק המשפחה.
בית הדין הרבני פוסק על פי דין תורה, ובית המשפט לענייני משפחה פוסק בדרך כלל ע"פ הדין האזרחי. מכיוון שבית הדין הרבני נצמד בד"כ לכללי ההלכה, פסיקתם לא נותנת מקום לגמישות רבה והיא שמרנית יחסי. בעוד שבית המשפט לענייני משפחה נוטה להיות פתוח יותר להתאים את פסק הדין לשינויים החברתיים ולמבנה המשפחה המשתנה.
יש גם שוני באופי ההליך בין הערכאות השונות, דבר העומד בבסיס ההבדל בין הפסיקות. דיונים בבית הדין הרבני מתקיימים בד"כ בהרכב של שלושה דיינים ואילו בהליכים בבית המשפט לענייני משפחה דן שופט יחיד. כמו כן, מקובל כי גילויי מסמכים בבית הדין הרבני יעשה משך ההליך כולו, בעוד שבבית המשפט לענייני משפחה, הצדדים מחויבים להגיש בתחילת ההליך את כל הראיות.
שוני משמעותי נוסף בין הערכאות הינו בפסיקת מזונות ילדים. ביולי 2017, התחוללה מהפכה בדיני מזונות הילדים. בית המשפט לענייני משפחה נוטה להחיל את הלכות החדשות ולפסות בהתאם, בעוד בית הדין הרבני לא אימץ באופן גורף את הלכת בית המשפט העליון.
הבדל נוסף בין שתי הערכאות הוא אופיו של דיון באישור ההסכם. בבית משפט לענייני משפחה מדובר בדרך כלל בהליך פורמלי. בית משפט מבקש להתרשם כי בני הזוג מבינים את משמעויות ההסכם, ומשאין בו סעיף הפוגע בטובת הילדים הקטינים או נוגד את תקנת הציבור, ההסכם יאושר. מנגד, בבית הדין הרבני ייתכנו מצבים שבהם הדיינים מנסים לשכנע את בני הזוג לשקול מחדש את רצונם להתגרש ו/או להתערב בתוכן ההסכם.
לסיכום: בשל השוני בין בית הדין הרבני לבין בית המשפט לענייני משפחה, יש לבחון את שאלה הערכאה בכל סוגיה וסוגיה בנפרד, על פי הנסיבות ועל פי המטרות.
0528342566