שלום מיקי,תודה על השאלה.נכון להיום לאחר הרבה מחקרים נאמר שסויה זה בריא .(חייבת להגיד שבתקופה שאני למדתי היו הרבה חששות לפני 20 שנה)
מביאה כמה עובדות שהתפרסמו לאחרונה
סויה מכיל כ30% מהמשקל חלבון -40% שמן והיתר פחמימה וסיבים
אין ספק שאחוז החלבון בפולי סויה הוא גבוה מכל מזון אחר מן הצומח.הסויה עשירה בוויטמינים מקבוצת B ובמינרלים, כמו ברזל, סידן ומגנזיום. סויה מכילה גם וויטמין C.
יש לסויה פפטידים שכוללים אנזימים בעלי פעילות נוגדי חמצוני.(פעילות שהיא מרחיקה סרטן, יתר לחץ דםגבוה נוגד יתר כולסטרול בדם. סויה מפעילה חיידקי המעי שאנו זקוקים לחיזוק מערכת החיסון.
השאלה אם סויה בריא, תמיד היתה קשורה לכך שלסויה יש פיטואסטרוגנים,המתקשרים לרצפטורים של אסטרוגן, ועל ידי כך חוסמים פעילות אסטרוגנית ברקמות מסוימות, ומחקים פעילות אסטרוגנית ברקמות אחרות.
פעילות אסטרוגנית עשויה לסייע בשמירה על צפיפות העצם ולשפר רמות כולסטרול בדם.
פעילותם הנוגדת-אסטרוגן עשויה להגן מפני גידולי סרטן התלויים בהורמון האסטרוגן, אם כי השפעה זו לא הוכחה דיה.עמדת אגודת הסרטן האמריקאית היא שצריכת מזונות סויה מסורתיים כמו טופו, עשויה להפחית את הסיכון לחלות בסוגים של סרטן השד, הערמונית והרחם ויתכן שגם בסוגי סרטן אחרים.
בסויה יש פיטוסטרולים – אלה תרכובות דמויות כולסטרול המצויות בצמחים. הן מורידות את ספיגת הכולסטרול, ועל ידי כך מורידות את רמות הכולסטרול בדם. השפעתם מוגברת בצריכה בו-זמנית של סויה ושל חומרים מיטיבי בריאות אחרים, כגון שמן זית, שמן דגים, סיבים תזונתיים.
אפשר לדבר רבות על הסויה וכן יש מי שאומר שהסויה מכוון שהיא לא חלבון היא קטניה והיא יכולה להיות אלרגנית ובעייתית לאנשים שיש להם מחלות אוטואימוניות, כמו פסוריאסיס וגם אלרגיות במערכת הנשימה וגם חולי צליאק.
0585430091