ליקויי בניה: בדק בית מקצועי למימוש זכויות הדייר
אחד המושגים החשובים ביותר שעל כל רוכש של דירהבית חדשים להכיר, הוא המושג – ”ליקויי בנייה”. הכוונה לכמה סוגים עיקריים של ליקויים אשר נוצרים לעיתים בעת תכנון ובנייה של דירות ובתים חדשים
מהם ליקויי בנייה?
אחד המושגים החשובים ביותר שעל כל רוכש של דירה/בית חדשים להכיר, הוא המושג – "ליקויי בנייה". הכוונה לכמה סוגים עיקריים של ליקויים אשר נוצרים לעיתים בעת תכנון ובנייה של דירות ובתים חדשים, ליקויים אשר עשויים להשפיע לרעה על איכות החיים באותה דירה ואף חשוב מכך – עלולים לסכן את שלומם של דיירי הדירה.
מהם ליקויי הבנייה העיקריים ומהי הדרך המומלצת להתמודד עם סוגיה זו בעת רכישת דירה חדשה?
ליקויי תכנון, ביצוע או חומרים - ליקויי בנייה בדירה חדשה
נחלק את מכלול ליקויי הבנייה הנפוצים לשלושה סוגים עיקריים, על מנת לקבל תמונה כללית ומקיפה אשר תסייע לנו להתמודד עם הסוגיה של זיהוי וטיפול בליקויי בנייה בדירה חדשה.
הסוג הראשון הוא ליקויי תכנון – ליקויים הנובעים מתכנון לקוי מצד האדריכלים, ועלולים להצביע על חוסר ניסיון או חוסר בקיאות והבנה של הנהלים והתקנים השונים בתחום. מדובר בסוג הנפוץ ביותר של ליקויי בנייה. לדוגמה – תכנון לא נכון של עובי הקירות, תכנון לקוי של מרחקים בין אלמנטים שונים בדירה וכו’. ליקויי תכנון עלולים להוות סכנה בטיחותית, כמו גם לגרום לבלאי מואץ ולפגיעה באיכות החיים בדירה.
הסוג השני הוא ליקויי ביצוע – ליקויים אלו נוצרים כתוצאה מעבודה לא נכונה, תיאום לקוי בין בעלי המקצוע וקבלני המשנה השונים ועוד. דוגמאות נפוצות לליקויי ביצוע הן בעיות במערכות החשמל או בצנרת, היווצרותם של סדקים בטיח בקירות הפנימיים או החיצוניים, חדירה של רטיבות באזורים שונים בבית ועוד.
הסוג השלישי הוא ליקויים הנובעים משימוש בחומרים לא איכותיים או לא מתאימים, החל ממוצרים המגיעים מוכנים להרכבה דוגמת זגוגיות או כלים סניטריים ועד לחומרים בהם נעשה שימוש בסיסי בעת הבנייה דוגמת טיח וצבע, ריצוף ועוד.
כמובן שלדיירים הרוכשים דירה או בית חדשים, זכויות חוקיות לקבלן ללא ליקויי בנייה מהותיים. ואכן, חוק המכר מחייב את הקבלן המבצע לתקן ליקויי בנייה שונים המתגלים בעת הבנייה, מסירת הדירה או במהלך פרק זמן מסוים לאחר שנכנסו כבר להתגורר בדירה.
הבעיה היא כמובן כי לא קל ופשוט לזהות את כל ליקויי הבנייה. במקרה של ליקויים רבים הנזק לו הם גורמים מורגש רק לאחר חודשים ושנים רבות.
על מנת לזהות את כל ליקויי הבנייה הרלבנטיים בזמן, וכך לנצל את הזכות החוקית שלנו כדיירים ולאלץ את הקבלן לבצע את התיקונים על חשבונו, נרצה לערוך בדיקה מקצועית המכונה "בדק בית". בדיקה זו מבוצעת על ידי מהנדסים מקצועיים ומומחים, אשר יודעים כיצד לזהות ליקויים רלבנטיים, משלושת הסוגים שצוינו. לכן, מומלץ לערוך בדיקה כזו בעת רכישת הדירה, ועוד בטרם עוברים להתגורר בה. זוהי הדרך המקצועית והבטוחה ביותר לוודא כי אתם מנצלים באופן מיטבי את זכויותיכם להתמודד עם ליקויי בנייה בדירה חדשה, ולקבלה נקייה מליקויים משמעותיים.