הקשר בין כנימה טפילה שבעץ מיש הבונגה למדרכות העיר ולקנאביס
מתוך ”צמח הדשא” באתר קק”ל על עץ מיש הבונגה: יש הקובעים שהמיש בונגה משתייך למשפחת המישיים. בסיסטמטיקה חדשה המבוססת על ממצא פלאואנטולוגי הוא משויך למשפחת הקנאבוסיים המוכרת בעיקר בשל הסוג קנאביס שממנו מפיקים את הסם מריחואנה. נשמע סבבה... אבל מתברר שמה שלא מופיע באתר קק”ל אבל כן באתר העיריה, זה שאת העץ אוהבת מאוד גם כנימה טפילה היחודית לעצי המיש הבונגה, הגורמת להפרשת נוזל מן העץ, אשר אינו רעיל אולם הוא יוצר מעין שעווה לבנה דביקה, שעלולה להידבק לכלי הרכב החונים בסמוך לעצים ולמדרכות. צפירת ארגעה, העירי מטפלת במפגע
מי מאיתנו שמע על עץ בשם המצחיק "מיש בונגה". גם אני לא. אז לפני שנספר מה הופך את העץ בעל השם הסימפטי הזה למפגע רע וממש לא נעים, הנה מה שבאתר קק"ל כותבים על הפגע רע שהגיע גם למודיעין ואשר אם תתאפקו עד סוף הפיסקה תמצאו שיש לו גם פוטנציאל שימצא חן בעיני כמה מהקוראים אבל בהמשך תבינו גם מדוע למרות הפיתוי, מדובר במפגע ממש מעצבן ולפעמים גם מסוכן לכלי הרכב שלכם.
"המיש משתייך למשפחת האולמוסיים אם כי יש הקובעים אותו במשפחה נפרדת: מישיים. בסיסטמטיקה חדשה המבוססת על ממצא פלאואנטולוגי הוא משויך למשפחת הקנאבוסיים המוכרת בעיקר בשל הסוג קנאביס שממנו מפיקים את הסם מריחואנה"
עד כאן הקטע המפתה הסבבי ועכשיו מעט על העץ שהביא למבול פניות תושבים לעיריה:
מיש בונגה הוא עץ נשיר בגודל קטן-בינוני. צמרתו המעוגלת מגיעה לגובה 15 מ’. הסות (קליפה) אפורה עם כתמי רוחב בהירים. בזמן הלבלוב באביב צבע העלים צהבהב והופך לירוק כהה בקיץ, לקראת השלכת שוב הופכים העלים לצהבהבים. העץ דו מיני וחד ביתי, הפריחה באביב בחודשים אפריל מאי והבשלת הפירות בסתיו: אוקטובר-נובמבר.
מיש הבונגה, המכונה בישראל גם "מיש גשר הזיו", מצליח מאד בכל חלקי הארץ ומקובל מאד כעץ נוי שמשמש במדשאות, בחורשות ובעיקר בשדרות.
"עץ נשיר גדול. צמרתו המעוגלת וצפופה המגיעה לגובה 15 מ’. קליפתו אפורה עם כתמי רוחב בהירים. צימוח הענפים מתחיל נמול יחסית. צמח עמיד וחסכן המתאים לכל מקום בארץ (בקרקע מלוחה כלורוטי).עץ עמיד,חסכן ולא מפונק ולא מלכלך ,עץ צל חשוב, מתאים כמשבר רוח, בחורשות, ברחובות, פארקים, כעץ רחוב,שדרה ,גם ליד משטחים מרוצפים".
עד כאן החלק הכיפי אבל באתר העיריה תמצאו מה שבאתר קק"ל לא מעדכנים:
"כזכור, לאחרונה פלש לישראל זן חדש ולא מוכר של כנימה, אשר מהווה טפיל לעצים מסוג ’מייש גשר הזיו’ המכונה גם ’מיש בונגה’ בערים רבות בארץ. הכנימה גורמת להפרשת נוזל מסוים מן העץ, אשר אינו רעיל אולם הוא יוצר מעין שעווה לבנה דביקה, שעלולה להידבק לכלי הרכב החונים בסמוך לעצים ולמדרכות".
עצי המיש בונגה ברחובות העיר
לשיבחה של העיריה, מיד עם היוודע דבר כניסת הכנימה ועפ"י המלצת משרד החקלאות, רכש אגף גנים ונוף בעירייה את תכשיר הנגד וכבר במהלך סוכות החל את הטיפול בעצים נגועים. מדובר על תהליך מאתגר של עצים רבים מסוג זה השתולים בכל רחבי העיר. תהליך אשר צפוי להימשך בתקופה הקרובה כשבמקביל, תיבחן יעילותו, כשהתקווה היא לשים סוף לתופעה, שייתכן שגם תיחלש באופן משמעותי עם בוא השלכת והגשמים.
/עובדי אגף הנוף בעיריה בפעולה נגד הכנימה
מדוברות העיריה עוד נמסר: "העירייה מטפלת במפגעים שנוצרו בסביבת העצים באמצעות שטיפת העצים בלחץ מים (גרניק), שטיפת מדרכות בלחץ מים וקיטור, ונעשו ניסיונות במספר תכשירי ניקיון וטיאוט. עתה הציפייה היא שהתכשיר עליו המליץ משרד החקלאות יסייע והעצים יחלימו במקביל לעבודות הניקיון השוטפות שיימשכו".