חיפוש

 

 
לדף הבית >>     צרכנות מקומית מודיעין >>

עבדים? היינו!

 

עובדים רבים מוצאים עצמם מבולבלים נוכח אי ידיעת הזכויות המגיעות להם בחגים. עו"ד חן שטיין עושה סדר אחת ולתמיד בכל הנוגע לחוקי העבודה

 

למרבה הפלא, הרוב המוחלט של ציבור העובדים בישראל אינו מודע כלל לזכויותיו בנוגע לחגים, המוקנות לו על פי חוק. רוב העובדים מסתמכים על המעביד בתמימות ובצורה עיוורת, מתוך הנחה כי הוא וודאי יודע מהן הזכויות להן הם זכאים, וכי הוא יוודא שישולמו להם עד תום.

אז הנה לרשותכם תסקיר על זכויותיכם בתקופת החגים, במטרה לעשות סדר אחת ולתמיד בכל הנוגע לזכויות העובדים בחג:

עבודה בערב החג. בניגוד לסברה הרווחת, הרי שהחוק מעט מאכזב בעניין זה. בערב החג על יום העבודה להיות בן שעה אחת פחות מבדרך כלל, ובתנאי שמדובר ביום עבודה מלא (8 או 9 שעות עבודה ביום). במידה ושעות העבודה קצרות מכך, אין כל משמעות לערב החג. לכך קיים חריג בכל הנוגע לערב יום הכיפורים, בו יום העבודה יהיה לכל היותר בן 6 שעות.

במידה וקיים הסכם אישי או קיבוצי, צו הרחבה מיוחד או נוהג של מקום העבודה, הקובע אחרת - תחול ההוראה המטיבה עם העובד.

תשלום בגין ימי חג. עובד במשכורת חודשית (שכר גלובלי) יהיה זכאי לקבלת התשלום בגין ימי החג במלואם. כך, עובד במשכורת חודשית זכאי לקבל את משכורתו במלואה גם אם באותו חודש חלים ימי חג או מנוחה.

עובד בשכר יומי או שעתי. על פי צו ההרחבה שהוחל על כלל המשק, יהיה זכאי עובד יומי לקבלת תשלום בגין ימי החג בתנאי שהוא מועסק במקום העבודה למעלה מ-3 חודשים, וזאת אם לא נעדר מעבודתו יום לפני החג או יום אחריו, אלא בהסכמת המעביד.

על המעביד לשלם לעובד בגין 9 ימי חג בשנה על פי הפירוט הבא: 2 ימי ראש השנה, יום כיפורים, 2 ימי חג סוכות, 2 ימי חג פסח, חג העצמאות וחג השבועות. יחד עם זאת, במידה והחג נופל על יום שבת, לא ייחשב יום זה כיום חג בתשלום.

עבודה בחג. עובד אשר נדרש לעבוד במהלך החג יהיה זכאי לתשלום של 150% מהשכר המשולם לו על בסיס רגיל.

עבודה בימי חול המועד. בחוקי העבודה לא קיימת התייחסות מיוחדת לעבודה בימי חול המועד, ומשתיקת החוק בעניין זה ניתן להסיק כי מדובר בימי עבודה רגילים לכל דבר ועניין, אלא אם חל על המעביד הסכם כזה או אחר המחייב אותו בימי עבודה מקוצרים.

יציאה לחופשה מרוכזת בתקופת חול המועד. המעביד יכול להחליט על דעת עצמו להוציא את העובדים לחופשה מרוכזת בתקופת חול המועד גם ללא הסכמתם, אך זאת בכפוף לתנאים הבאים:

א. באם מדובר בחופשה אשר אורכה עולה על 7 ימים (כולל יום המנוחה השבועי והיום הפנוי) המעביד צריך להודיע על כך לעובד לפחות שבועיים לפני מועד החופשה הצפוייה.

ב. המעביד אינו יכול להוציא עובד לחופשה מרוכזת על חשבון ימי חופש עתידיים באם אין לעובד מספיק ימי חופשה צבורים, יקבל את הסכמת העובד לצאת לחופשה על חשבון ימי החופשה העתידיים.

קבלת מתנה לחגים מהמעביד. על פי חוק אין המעביד מחויב במתן מתנה בתקופת החגים, אם כי ייתכן והמעסיק מחויב לכך על פי הסכם קיבוצי החל על מקום העבודה, אם חל, או על פי "נוהג" שנרכש עם השנים במקום העבודה, שכן אם מעביד נהג לתת מתנות בתקופת החגים לעובדיו משך שנים, הוא מחויב להמשיך לעשות זאת מכוחו של נוהג. מתנת החג מחויבת במס במלואה ולכן יש לזקוף לעובד את שווי המתנה.

הערה: אין במאמר זה להוות ייעוץ משפטי, וכן אין המאמר חף מטעויות קולמוס או טעויות אחרות. מומלץ ביותר לפנות לעו"ד לייעוץ משפטי מלא.

כותב המאמר, עו"ד חן שטיין, הינו בעל משרד המעניק יעוץ משפטי ומתמחה בדיני עבודה ובתחומי משפט משיקים נוספים.

אתר האינטרנט של עו"ד שטיין.

לפרטים ניתן לפנות לעו"ד שטיין:
טלפון סלולרי: 054-3050957.
טלפון במשרד: 03-6245588.

עירית מודיעין

 

 
 
 
פורום המומחים

פורום המומחים

מעגלי תמיכה

מעגלי תמיכה

 

 

 

 

 

עירית מודיעין
יש לי שאלה לגדי ברקאי
כל מה שקורה בעיר באנר הדר

 

מדורים

 
 
 
 
הגדלת גופן
הקטנת גופן
 
מונוכרום
ניגודיות מקסימלית
 
תיאור לתמונות
 
קיצורי מקלדת
  • M-עבור לתוכן העמוד
  • H-עמוד הבית
  • F-פורום
  • B-אודות
  • A-הצהרת נגישות
הצהרת נגישות
ביטול נגישות